Seçimlere yaklaşırken çiftçi/üretici kesimi aydınlatmak amacı ile siyasi partilerin seçim beyannamelerini esas alarak tarıma yaklaşımlarını ele almayı ve önerilerimizi sunmayı sürdürüyoruz.
“Hayvan varlığını artıracağız. Kırmızı et tüketiminde kendine yeterli bir ülke konumuna geleceğiz. Damızlık hayvan desteğini artıracağız. Hayvan sağlığını koruyacak, refahını ve verimi artıracak ahır/ağılların yapımı ve yenilenmesini teşvik etmeye devam edeceğiz. Buzağı kayıp ve ölümlerinin azaltılması için gerekli tedbirleri alacağız.”
Buzağı kayıp ve ölümlerinin azaltılması için gerekli tedbirlerin alınması olumlu bir çalışma modeli. Ancak henüz toplantı salonları dışında gözle görülür, somut çalışmalar başlamadı. Son ayların en önemli tarımsal ekonomik,güncel sorunlarından olan kırmızı et fiyatlarının yükselmesi için alınan ,kırmızı et ithal model yine de çare olmadı.Ne et fiyatları düştü ne de et üretimini artıracak damızlık sayısında artış oldu.Mevcut hayvancılık destekleri yetersiz kalmaktadır.Hayvancılık desteklerinin bir anda yüksek oranda artırılması üretici olmayan kesimlerin desteklemelerden yararlanarak” devleti dolandırma” teşebbüslerine yol açmaktadır ki bunun önüne geçilmelidir.
“ Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılığa özel önem vererek, entegre tesislerin kurulmasını destekleyeceğiz. Ülkemizin hayvan varlığını artırmak amacıyla, Ziraat Bankası kredi olanaklarıyla şartları uygun olan yetiştiricilere 250 bin damızlık gebe düve, 300 başa kadar olmak üzere toplamda 500 bin baş damızlık koyun vereceğiz.”
Yalnız Doğu Anadolu ile yetinilmemeli.
Tarım Havzaları Projesi benzeri, il ve ilçeler bazında “Hayvancılık Havzaları Projesi” üretilerek uygulamaya konulmalıdır.
“ İhtiyaç durumlarında süt piyasasının regülasyonu uygulamasına devam edeceğiz. Üreticinin ve tüketicinin korunması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve süt fiyatlarında istikrarın korunmasını sağlayacağız.”
Öncelikle Damızlık ve Süt Birlikleri yasası el alınmalıdır. Ulusal Süt Konseyinde temsil yeniden düzenlenmeli, üretici ve üretici birliklerinin konseyde daha fazla yer alması sağlanarak süt fiyatlarında istikrar temini yoluna gidilmelidir.
“ Su ürünleri yetiştiriciliğinde üretimi artıracağız. Su ürünleri ihracatımızı ise 1 milyar doların üzerine çıkaracağız.”
Tarım havzaları projesi gibi denizlerde, tatlı sularda, akarsu ve göllerde “Balıkçılık Havzaları” oluşturulmaldır.DSİ gölet ve barajlarında balık üretimi teşvik edilmelidir.Balık üretimi ve ihracatında desteklemeler sağlanmalıdır.
“Tarım sigortalarının kapsamını genişletme çalışmalarına devam edeceğiz. Serin iklim tahıllarında uygulanan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamına mercimek ve nohut ürünlerini de dâhil edeceğiz.
Elma, armut ve ayva meyvelerinde teminat başlangıcının pembe/beyaz tomurcuk dönemine çekilmesini sağlayacağız. İncirde ve üzümde yağmur zararını ve küçükbaş hayvanlarda yavru atma riskini teminat kapsamına alacağız.”
Özellikle incirde yağmur risk kapsamına alınmalıdır. TARSİM eksperlerinin çalışmaları yeni bir düzene oturtulmalıdır.
“ Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerini hayata geçireceğiz.”
Bu alanda geç kalınmıştır.”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.