İncirimizin geleceği öncelikle kalitesine bağlıdır. Her bir tanesini sağlıklı, lezzetli, hoş görünümlü, markalı, güzel ambalajlı olarak incir tüketicisinin sofrasına ulaştırdığımız zaman, bu değerli meyvemizin geleceğini güvence altına almış ve katma değerli bir ürün haline getirmiş oluruz. İncirin kalitesinin ilk şartı da sağlıklı ilek ve doğru ileklemedir.
İncir üretiminin diğer üretim dallarından bir farkı da ilekleme işlemidir. İncir ilek dediğimiz erkek incirde bulunan tozlarının (polen) insan eliyle meyve veren ağaca taşınması ile işlevini yerine getirmektedir. İlekleme işlemi, ilek üretiminden ilekte bulunan arıcıkların dişi incire intikaline kadar uzanan zorlu, bilimsel ve dikkat edilmesi gerekli bir süreci içerir.
İlek, Bursa Siyahı, Morgüz, Sarı Zeybek ve en yaygın çeşidimiz olan Sarılop incirlerin döllenmesinde mutlaka kullanılmaktadır. İlek erkek incir ağacının meyvesi olup, Şubat-Mart ayları sürecinde erkek incirlerde, çiçek gözlerinden meydana gelirler. Daha önce doğmuş olan kış ileği diyebileceğimiz boğalar işlevini kaybedip dökülürken, Haziran başlarında ilekler olgunlaşarak dişi incir ağaçlarına asılmaya hazır hale gelirler.
Bu sürecin dört tarafı bulunmaktadır: İlek üreticisi, ilek satıcısı, teknik elemanlar ve incir üreticisi.
Aydın’da ilek üretimi Kuyucak ve Bozdoğan başta olmak üzere Germencik ve İncirliova’nın bazı bölgelerinde de yapılmaktadır. Burada ilk görev, ilek üreticisine düşmektedir. Çünkü elde edeceğimiz kaliteli incir meyvesinin ilk şartı sağlıklı, verimli ve hastalıksız ileklerin incir bahçelerine taşınmasından geçmektedir. İlek üreticisi, ileğin her döneminde hastalıklı ilekleri ağacından toplayarak yakmak ve hastalıkları yok etmekle yükümlüdür. Her bir hastalıklı ilek, yüzlerce incir meyvesinin fungal hastalılara gark olmasına neden olmaktadır.
Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu ise bölgemizin ve ilimizin incir yetiştirmesi konusunda en yetkin ve bilgi birikimi en geniş kuruluşumuzdur. Yeterli teknik elemanlarla donanmış bu kuruluşumuz, Aydın incirciliğine hem yayınları hem de saha faaliyetleri ile hizmet vermektedir. Üreticimiz bu kuruluşumuzun bilgi birikiminden ilekleme konusunda da yararlanmalıdır.
“İlek yönetmeliği”yazılmalı ancak yönetmelik öncesi dönem için kısa vadede bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Öncelik ilek üreticilerinin tespiti ve üretim alanlarının denetlenmesi gerekmektedir. Her önüne gelenin çuval ve sepetlere doldurduğu ilekleri ilçe, kasaba ve köylerde satmasının önüne geçilmelidir. Pazarlara gelen hastalıklı ilekler satılmadan imha edilmelidir. Bunun için de kesin karar ve hükümler bulunmalıdır. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri bu konuda yetkilendirilmeldiir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.