2020 yılını en zor geçiren sektörün tarım kesimi olduğunu defalarca ifade ettik.Bu köşede yazılarımızda ısrarla belirttik. tvDEN ekranlarında hemen her programda Türk çiftçisinin durumunu anlatmaya çalıştık.
Maalesef diğer sektörlerin sesleri medyada daha yüksek frekanstan duyulurken üreticinin sesini bir- iki TV ile bazı gönüllü tarım yazarları dışında duyurmaya çalışan olmadı.Muhalif siyasi partiler esnaf ziyaretinin yüzde birini çiftçiye gerçekleştirmediler.İktidar da farklı bir görüntü vermedi.
Dün başladığımız 2020 yılı tarım değerlendirmelerine TZOB’un tespitleri ile devam ediyoruz.
• Tütün üretiminin ise geçen yıla göre yüzde 12,2 artarak 77 bin ton çıkması beklenmektedir.
• Çay üretimi ise geçen yıla yüzde 0,7 artacak olup, üretimin 1 milyon 418 bin ton olacağı tahmin edilmektedir.
• Sebze ürünlerinden Kuru soğan ve patateste, ekim alanındaki artışa bağlı olarak patateste yüzde 5,4, kuru soğanda yüzde 3,6 artış beklenmektedir.
• Hava koşullarının meyvecilik için çok sıkıntı oluşturmaması ile birlikte ürün bazında değişiklik gösterse de genelde rekoltede olumsuz bir durum görülmedi.
• Ceviz ve bademde yeni dikilen ağaçların meyve vermeye başlaması ile birlikte üretim artışı oldu.
• Antep fıstığında var yılı olması nedeniyle üretimin yüzde 248,7 artarak 85 bin tondan 296 bin tona yükselmesi beklenmektedir.
• Kayısı da üretim don ve doludan dolayı geçen yıla göre yüzde 1,4 azalış oldu.
• Fındıkta iklimsel nedenlerin yanı sıra Batı Karadeniz bölgesinde yoğun olarak görülen külleme hastalığı ve Amerikan beyaz kelebeğinin verdiği zararlardan dolayı üretim yüzde 14,3 azalışla üretimin 766 bin tondan 665 bin tona geriledi.
* Zeytinde görülen yüzde 13,7’lik kayıp ise Mayıs ayında havaların sıcak gitmesinden ve sonrasında görülen kuraklıktan dolayı yaşandı.
Bunun yanında doğal afetler ve iklim şartları üretim miktar ve kalitesini etkiledi. Küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak çiftçimiz son yıllarda sürekli doğal afetlere maruz kalmaktadır. Bu afetler sebebiyle çiftçimizin ekilişlerinin yanında, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları büyük oranda zarar gördü. Afetler tarım alanlarında zararlara, ekonomik kayıplara neden olmuştur.
Son birkaç yıldır olduğu gibi, 2020’de de aşırı yağış, sel-su baskını, fırtına, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, hortum gibi hemen her afeti çiftçimiz yaşadı.
2019-2020 yılı tarımsal üretim dönemi özellikle sonbaharda yağışların yetersiz olmuş buna rağmen bahar aylarında gerçekleşen aşırı yağışlar sele neden olmuştur. Yine bahar ve yaz aylarında normallerin üzerinde gerçekleşen aşırı sıcaklıklar ve aniden eksi derecelere düşen gece sıcaklıkları bu üretim döneminde tarımsal üretimi olumsuz etkilemiştir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.