Geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) nin genel kurulu gerçekleşti.
Bu vesile ile yeniden Genel Başkan seçilen Sayın Şemsi Bayraktar ve yeni yönetim kurulunu kutlar başarılar dilerim.
Önümüzdeki hafta sonunda da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.
Ülkenin kaderi de çiftçinin geleceği de bu seçimlere bağlı.Zira Türkiye’de artık tek yetkili güç Cumhurbaşkanlığı…Eskiden olduğu gibi bakan,milletvekili ve bürokrasinin herhangi bir politika belirleme yetkisi olmadığı gibi her hangi bir karar ve icra yetkisi de bulunmamakta.
Türk çiftçisi de bu gerçeğe dayanarak devletten daha doğrusu seçilecek cumhurbaşkanından haklı olarak bazı taleplerde bulunmakta taleplerinin yerine getirilmesini beklemektedir.
Türk çiftçisi öncelikle seçilecek Cumhurbaşkanı’nın çiftçiyi ve tarımı anlamasını ve sevmesini beklemektedir.
Türk çiftçisinin temsilcisi ve sektörün yegane mesleki örgütünün lideri Sayın Şemsi Bayraktar’ın ifadeleri ile devlet ve cumhurbaşkanından beklentileri:
Ülkemizde girdi fiyatlarının üreticilerin alım gücünün çok üstünde olduğunu ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023 beklentilerini şu şekilde sıraladı:
“Girdi fiyatları makul seviyelere çekilmeli veya girdi destekleri üreticinin alım gücü göz önüne alınarak artırılmalıdır.
Destek bütçesi, Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın en az yüzde 1’i oranında olmalıdır. Destekler ekimden önce açıklanmalı ve zamanında verilmelidir. Desteklerde adalet sağlanmalı, küçük aile işletmelerine öncelik verilmelidir.
Tarımdan kaçışı önlemek için genç çiftçilere yönelik ek teşvik ve destekler getirilmelidir.
Üzerinde tarımsal üretim yapılan fakat çeşitli nedenlerle Çiftçi Kayıt Sistemine dahil edilemeyen araziler de tarımsal destekleme sistemine dahil edilmelidir.
Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarında destekler artırılmalıdır.
Organik, organomineral gübreler ve toprak düzenleyicilerin kullanımını yaygınlaştırmak için desteklemeye devam edilmelidir.
Zeytinyağı ve pamuk prim desteğine getirilen dekara verim sınırlaması kaldırılmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.