Türkiye, en büyük çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. Dünyadaki çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yaklaşık olarak % 40-45’ini gerçekleştiren Türkiye, dünya çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının oluşmasında da önemli bir etkiye ve role sahiptir.
Ülkemizde üretilen üzümün yaklaşık 2/3’si çekirdekli, 1/3’i ise çekirdeksiz, çoğunlukla da sultaniye cinsi üzümden oluşmaktadır. Ancak son yıllarda Superıor cinsi bağ dikimi de bir hayli artmıştır.
Çekirdekli üzümde ise eski üretimlerin yanı sıra Bağcılık Araştırma Enstitüleri (Tekirdağ ve Manisa) tarafından yeni çeşitler tescillenerek piyasaların kabulüne sunulmaktadır.
Şu anda yaş üzüm piyasalarında kesim ve ihracat devam etmekte.
Türkiye’nin üzümde lokomotif ürünü çekirdeksiz kuru sultaniye. Ancak yaş üzüm ihracatı da engeller çıkmadığı takdirde ekonomi içinde önemli bir yer tutmakta.
Türkiye'nin yaş üzüm ihracatı 2016'da 105 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 2017 yaş üzüm ihracatının önceki yıla göre yüzde 86,7 artarak 196 milyon dolara çıktığı bildirildi.
2018 yılında sultani yaş üzüme göre ortalama 15 gün önce olgunlaşan superior cinsi üzüm ihracatı sutaniye çekirdeksizden on beş gün önce başladı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre;
Manisa ve Denizli'ye bağlı ilçelerde yer alan bağlarda yapılan incelemeler sonucunda;
Sultani Çekirdeksiz Sofralık Üzüm çeşidinin; 22/07/2018 tarihinde kesimine, 23/07/2018 tarihinde ihracatına karar verilirken,
Mevlana (Razaki Tipi) Sofralık Üzümlerin; 01/08/2018 tarihinde kesimine, 02/08/2018 tarihinde ise ihracatına karar verildi.
İhracat dolayısıyla üzüm geçen yıllara göre daha değerli satırken fiyatlar gene de üretici maliyetlerini karşılamaktan uzaktı.
2016/2017 yıllarında üretici hem kuru hem yaş üzümde satış fiyatı açısından büyük sıkıntılar yaşadı.313 bin ton gibi çok yüksek bir rekolte rakamı ile açıklanan kuru üzüm miktarı üreticinin zararına piyasa ve fiyatların oluşmasına neden olmuştur.
Erken dönem satışlarda kuru üzüm fiyatları 1,50 TL’ye ,yaş üzüm ise 30 Kuruşlara kadar gerilemiştir.
Daha sonra oluşan fiyatlar ise tüccar ve işletmeci marifeti ile oluştu.
2018 yılında ise ,şu anda yaş üzüm piyasaları için görüşlerimizi yarın okurlarımıza sunacağız.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.