Günümüz tüketicisi gıdayı taze ve mamul biçimlerde tüketmektedir.
Gıdanın daha albenili,uzun süreli,toplu ve aile tipi tüketime uygun olabilmesi için mamul hale getirilmesi bir endüstri dalı olup mamul hale getirilmesini gerektirmektedir. Lojistiğin ne kadar hızlı olursa olsun mamul gıdayı tüketime sunması,taze tüketilen gıdaya göre daha masrafsız ve zahmetsiz olmaktadır.
Gıda sektörünün ana görevi tarımsal ham maddeyi işleyerek yüksek kalitede, sağlıklı gıda ve içecek ürünleri hâline getirmektir. Bu süreçte, en önemli adım üretimdir. Üretimden başlayarak tüketicide sona eren süreçte ise sağlıklı ham madde temininden enerji kullanımına, kaynak kullanımından atık idaresine, ambalajlamadan dağıtım kanallarına kadar birçok unsur yer almaktadır. Gıda zincirini, “tarladan sofraya” ilkesinden hareketle: çiftçiler, sanayiciler, tedarikçiler, nakliyeciler, perakendeciler ve tüketicileri de içine alan farklı gruplar oluşturmaktadır (TÜSİAD, 2018). Gıda işleme sektörü çeşitli alt sanayi dallarından oluşmaktadır.
Üretimde kullanılan ham maddesinin önemli bir kısmını tarımdan gelen ürünler meydana getiren; yani tarımsal üretim sonucu elde edilen ürünleri işleyip değerlendiren firmalar gıda ve tarıma dayalı sanayi işletmeleri olarak nitelendirilebilir.
Tarıma dayalı sanayi sistemlerinin işleyiş sistemini bu sanayi alt grubu içerisinde yer alan gıda sanayi işletmelerini ele alarak açıklayabiliriz.
Türk gıda endüstrisi kendi içinde tarımsal ürünlere dayalı olan ve imalat sanayii kapsamında yer alan gıda sektörü, ürünlere dayalı olmak üzere alt gruplarda incelenmektedir. Bu alt gruplar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
• Bitkisel yağ sanayi
• Et ve et ürünleri sanayi
• Su ve su ürünleri işleme sanayi
• Meyve-sebze işleme sanayi
• Süt ve süt ürünleri işleme sanayi
• Şeker ve şekerli mamuller sanayi
• Un ve un mamulleri sanayi
Tarımsal işletmelerde elde edilen ham maddeler ile süreç başlamakta, tarım işletmesinde öz tüketime ayrılan kısımdan sonrası tarıma dayalı sanayilerde işlenmek üzere fabrikalara yollanmaktadır. Tesislerde işleme sonrası elde edilen son ürünler ihracatçı, ithalatçı, depolayıcı, dağıtıcı, perakendeci vasıtasıyla son tüketiciye ulaşmaktadır. Gıda sektörü insanlar için vazgeçilemez olması yanında ekonomiye de ciddi katkı sağlamaktadır.
Ülkemizde gıda ve içecek sanayi imalat sektörü içerisinde yaklaşık %16’lık bir büyüklüğe sahiptir.
Dünya gıda fiyatlarının yükselmesi, gıda sektörünün büyümesini sınırlamıştır.
Kaynak:.Tarım şurası Tarımsal Üretim Planlaması Grubu Çalışma Belgesi
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.