Türk meyve ve sebze tarımının önde gelen sorunlarından birisi sağlıklı bir ihracat yapısına sahip olamamasıdır.
TZOB “Yaş Sebze ve Meyve Raporu”na göre,
“2007 yılı itibarıyla toplam 1,5 milyar dolarlık ton yaş sebze meyve ihracatımızın ürünler bazında dağılımına baktığımızda öne çıkan ürünler sırasıyla domates (yüzde 22), limon (yüzde 13), mandarin (yüzde 11), kiraz-vişne (yüzde 10), üzüm (yüzde 9), portakal (yüzde 6), greyfurt (yüzde 5), biber (yüzde 5), hıyarkornişon (yüzde 3), patates (yüzde 3), soğan-şalot (yüzde 2), kiraz-vişne (yüzde 3), biber (yüzde 3), hıyar-kornişon (yüzde 2), şeftali (yüzde 2), havuç-turp (yüzde 2), ve patates (yüzde 2), çilek (yüzde1), incir (yüzde 1), nar (yüzde 1), şeftali (yüzde 1), kayısıdır.(yüzde 1) (AKİB 2007).”
1,5 milyar dolarlık yaş sebze meyve ihracatımızın ülkeler bazında dağılımına baktığımızda en önemli pazarlar olarak karşımıza çıkan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu (yüzde 34), Almanya (yüzde 11), Romanya (yüzde 9), Ukrayna (yüzde 7), Suudi Arabistan (yüzde 5), Bulgaristan (yüzde 3), Hollanda (yüzde 3), Polonya (yüzde 3) ve İngiltere’dir. (yüzde 3)(AKİB,2007). “
“Türkiye'de yaş sebze ve meyve üretimi miktar itibariyle oldukça önemli olmasına karşın, ihracatın üretime oranı çok düşüktür. Toplam yaş sebze ve meyvenin ancak yüzde 5’i ihraç edilebilmektedir. İhracata konu olan sebze ve meyve çeşitlerinin uluslararası piyasalarda talep edilen çeşitlere uygun olmayışı, üretimden tüketime miktar ve kalite kayıplarının yüksekliği bu yapının en önemli nedenleri arasındadır. Nitekim dış pazarlara dilimlenmiş ve soyulmuş yaş sebze ve meyveye olan talep giderek arttığından ülkemizde de bu yönde çalışmalara ağırlık verilmelidir. İhracat imkanları artırılması bakımından dış pazar talepleri dikkate alınmalıdır.”
Her ne kadar en önemli meyve sebze ithalatçısı Rusya ile sorunlar aşılma aşamasına gelmiş ise de 2016 meyve ve sebze dönemi için üreticinin endişesi giderilememiştir.
“Rusya’nın uygulamış olduğu yasak sonucunda, başta üreticilerimiz olmak üzere ambalajcı, nakliyeci, ihracatçılar gibi sektörde faaliyet gösteren konu ile ilgili tüm taraflar bu durumdan ciddi olarak zarar görmüştür. Nitekim iç piyasada domates fiyatları 2 kuruşa kadar gerilemiştir.”
Rusya Federasyonu yaş sebze ve meyve ihracatımızda önemli bir pazar konumuna gelmiştir. AB’nin yanı sıra Rusya Federasyonu da gıda güvenliğine büyük önem vermektedir. “
Dünya ticaretinde gıda güvenliği ve kalitesi gibi unsurların önemi gün geçtikçe artmakta hatta ticaret yapabilmenin ön koşulu haline gelmektedir. Ülkemizin sahip olduğu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve ülkemizin dış pazarlarda rekabet üstünlüğü sağlayarak, dünya pazarından aldığı payı yükseltmesi dolayısıyla ihracat imkanlarının artırılabilmesi bakımından izlenebilirlik, gıda güvenliği ve kalitesini sağlamaya yönelik sistemler devreye sokulmalı, bu kapsamda üretim yapılmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.