İki gündür sürdürdüğümüz yazı dizimizde incir ağacının “bozuk orman alanlarına dikimi ile ilgili gelişmeleri akatarmaya devam ediyoruz.
Buharkent Ziraat Odası olarak inicirin bozuk orman alanlarına dikimi önem arz etmekteydi.
Çünkü;
1-Bu alanlar değerlendirilmeliydi;
2-Bu alanların önemli bir bölümünde dikilebilecek en önemli ağaç incirdi;
3-Çevre halkı incir bahçesine en az diğer meyve veren orman ağaçları kadar koruyacak ve geliştirecekti;
4-Erozyon mücadelesi daha da başarılı olacaktı;
5-Türk ekonomisine ve incir sektörüne kaliteli incir artışıyla katkıda bulunulacaktı.
Bu nedenle incşirin ikamesi konusunda konusunda öncelşkle zamanın Muğla Orman Bölge Müdürü Sayın Mehmet Çelik ile istişarede bulunduk.Konu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel eroğlu ile görüşüldü.Olumlu karşılandı.Çıkış yolu olarak idari bir dava ile sonuçlanacağına karar verdik.
TZOB(Türkşiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın olumlu yaklaşımı ile Buharkent Ziraat Odası ve TZOB Hukuk Müşavirliği olarak Muğla 2.İdare Mahkemesinde dava açıldı.
Aydın Ziraat Odalarının mutabakatı ile konunun takipçisi olduk.
Zaten konunun içinde olan Efeler Ziraat Odası Başkanı Sayın Rıza Posacı da konuyu hem Oda Başkanlığı hem de Milletvekilliği döneminde süretkli takip etti ve sonuçlanmasında en büyük pay sahiplerinden birisi oldu.
Hedefin gerçekleşmesinde zamanın Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Fuat Aktaş da hem il müdüürlüğü hem de Bitkisel Üretim Genel Müdürülüğü esnasında layıkıyla sürecin içinde bulundu.
Orman Genel Müdürü Sayın Bekir Karacabey de hedefe ulaşmada en önemli destekçilerimizden idi.
En enemlisi de Tarım Orman Bakanı Sayın Bekir Pekdemirli’nin bu konuda verdiği sözün arkasında olması ve onayı son derece önemli idi.
Bu olay Aydın incir üreticisi için son derece önemli idi.Ancak kasıtlı ve yanlış yorumları yadırgadık ve reddettik.Bazı okuyucu,izşleyici ve üreticilerimiz had ve haklarını aşarak “Artık ormanı yakarak incir dikebilir miyim?” Bana komşu olan incir alanını arazime dahil edebilir miyim?” gibi saçma yaklaşımlarda bulundular.
İncir için ormanı katletme temayülü cahillik ve ilkel bir yaklaşımdır.
İncir ve orman kardeşçe iç içe yaşayacaklardır.
İncirin orman emvalinden sayılması ve dikimi Orman İşletme Müdürlükleri ve şefliklerinin izin ve mevzuatla ilgili süreçleri dahilinde olacaktır. Bu fırsattan yararlanmak isteyen incir üreticileri bu teşkilatlarınaa baş vurmalıdır.
Uygulama alanı Ege ve Akdeniz coğrafyasıdır.
Uygulama orman kadastrosunun kesinleştiği ve incir dikimine uygun alan ve yükseltilerde olacaktır.
Bu bir milli başarıdır.Başarıda adı geçen yukarıda saydığım tüm şahsiyete Türk çiftçisi adına teşekkür ederim.
Ege ve Akdeniz Bölgesi üreticilerine hayırlı olsun
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.