Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin 14 Mayıs Çiftçi Bayramı nedeniyle Ankara Tandoğan Meydanı'nda düzenlediği mitingde Türk çiftçisinin en önemli örgütlü kuruluşu olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) görüşlerini anlatan Genel Başkan Şemsi Bayraktar, Türk tarımı açısından hububatın, özellikle de buğdayın hem çiftçi hem de milli ekonomi açısından önemini vurguladı:
“Bu toprakların en önemli ürünü buğday ve arpadır. Buğday ve arpa, milyonlarca çiftçimizin geçim kaynağıdır. Üreticimiz, yaptığı masrafın, verdiği emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını alıyor mu? Kaliteli buğday üreteceğiz.
Hedefimiz kaliteli buğday üretmek ve üretimi 30 milyon tona çıkarmaktır.
Artık buğday ithal etmek istemiyoruz.
Bunun için kaliteli ve sertifikalı tohuma ucuz fiyattan ulaşmalı, ucuz gübre ve ucuz mazot kullanmalıyız.
Ürün fiyatları da alın terinin karşılığını alacak düzeyde olmalıdır.
Bunun için de üreticimiz tüccarın insafına bırakılmamalı, TMO hasat zamanında fiyatlar üreticiyi memnun etmeyecek şekilde görünüyorsa hızla bir şekilde üreticiyi tatmin edecek bir fiyattan piyasa girmeli, ödemelerini peşin yapmalı, alanı tüccara bırakmamalıdır. Bunları yaparsak buğdaydaki üretim hedeflerimize ulaşırız.
Biz, üreticimizin üretme hevesini kırmazsak üreticimiz tarlasında kalacak ve ülkemizin ihtiyacı olan hububat üretimini karşılayacaktır.
Buğday ve arpa hasatları, önümüzdeki günlerde başlayacak. Üreticimiz arpa ve buğday fiyatlarının alın terini karşılayacak şekilde gerçek maliyetleri dikkate alarak açıklanmasını istiyor. Hazine de TMO’nun finansman ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamalı, Ofisin elini güçlendirmelidir. Üreticimiz desteklenirse, ithal ucuz ürüne karşı korunursa, ürünü de para ederse üretiyor.''
MISIR ÜRETİMİ ARTTI
Bayraktar, planlaması doğru yapılmadığı zaman, ithalat ile milli ekonomiye zarar veren mısır ve çeltiğe de değindi:
“Mısırda üretim, son 10 yılda yüzde 70 arttı. Bu artış, çiftçimizin başarısıdır. Yine de ülke ihtiyacının tamamını karşılayamıyoruz. Buna rağmen prim desteği yarı yarıya düşürüldü. İndirilen mısır priminin yükseltilmesini istiyor muyuz? Destek verilirse daha fazla mısır üretir miyiz? Mısır ithalatına son verir miyiz?
Çeltik, üretimi en zahmetli ürünlerimizin başında geliyor. Üretimimiz sürekli artıyor. Daha da artırırız. Ülke ihtiyacımızı karşılarız. Yeter ki üreticimiz ucuz ithal ürüne karşı korunsun. Ürününü, nereye, kaça satacağını bilsin.
Bunun derdine düşmesin. Hasattan önce fiyatın açıklamasını ve alım için zamanında devreye girilmesini bekliyor muyuz?”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.