Dünkü yazımızda Kısa adı JES-DER olan “Jeotermal Elektrik Yatıımcılıarı Derneği” geçtiğimiz günlerde Germencik’te, Belediye Toplantı salonunda halka açık olarak düzenlediği toplantı ile ilgili izlenimlerimizi anlatmayı sürdürüyoruz:
Diğer ç konuşmacıdan sonra kürsüye gelen Karizma A.Ş. adına Mühendis Perihan Doğruyol, jeotermal şirketlerin enerji dışında kalan alanları yapacağı yatırımları anlatmak istedi. Ancak başarıı olamadı. Çünkü şu ana kadarjeotermal şirketler, kuru buz-karbondiıksit üretimi, az sayıda sera ve şehir ısıtması dışında farklı alanlara yatırım yapmadığı ve yapmak istemediği salondaki izleyiciler tarafından bilinmekteydi.
Sayın Doğruyol, jeotermal sistemlerden “balık yetiştirme “ konusuna girmişti ki, Germencik halkının derdinin balık üretimi değil, jeotermal kirlilik ve jeotermal sistemlerin halkın yaşam biçimine etkilemesi ortaya çıktı.
Dr. Metin Aydın’ın jeotermal sistemler-halk sağlığı konusnda tespitleri dikkat ve takdir topladı.
Aydın Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Sayın Mahmut Nedim Barış’ın derli-toplu ve bilimsel araştırması da haklı olarak ilgi çekti ve dikkatlice dinlendi.
Şahsıma gelince, Jeotermal şirket temsilcileri ile yaptığımız tarışmalardan doğan tecrübeler ışığında konuyu bilimsel bir yaklaşımla ele almak istedim.
Şirket yetkilileri nasılsa jeotermlin hiçbir nesneye zararı olmadığı,tezinden hareket edeceğinden hareketle,ADÜ’de yapılan iki bilimsel saha çalışmasının sonuçlarını ortaya koyduk.
Bilimsel çalışma, kimya bilim dalının lanına giren,jeotermal santraller sınırından başlayarak ,jeotermal etkinin bulunmadığı 25-30 km.uzaklıktaki alanlarda,jeotermal santrallerin suya,sedimente,Büyük Menderes sularına ve üzüm,zeytin ve incir gibi tarım ürünlerine etkilerini incelemekteydi
Bilimsel araştırmanın vahim sonuçlarının jeotermal şirketlerin temsilcilerinin iddilarının aksini ortaya koyması, sonuçlarının dikkatlice dinlenmesi yanında, salonda bulunanların tansiyonunun düşmesinde de yardımcı olması bizden çok, jeotermal şirket temsilcilerini memnun etti.
Jeotermal şirketlere duyulan ve sergilenen bu öfkenin nedeni nedir?
Öncelikler söylemek gerekir ki JES-DER toplantı zamanını ve yerini doğru seçmemişti. Çünki;
Germencik, Buharkent, Efeler ve Pamukören ile beraber jeotermal kirlenmenin en yoğun olduğu ilçe durumundadır.
İkincisi Germencik’te faaliyet gösteren jeotermal şirketler çevreye saygıda son derece kusurludurlar.
Üçüncüsü tarıma, tarım alanlarına, tarımın vazgeçilmezi olan tarım toprakları, sulama suyunun temizliğine karşı duyarsız davranmışlardır.
Bölgenin en önemli tarım, geçim ve ihracat ürünlerinin başında gelen incirin, ihraç edildiği ülkelerde, analizlerinin arzu edilmeyen şeklde çıkması karşısında duyarsız kalmışlardır.
En önemlisi de jeotermal şirketler halkın güvenini kaybetmiştir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.