Geçen hafta başında hükümet,maliye bakanlığı ve hazinenin yaptığı operasyonla döviz fiyatları % 40 civarında düştü.
Şimdi beklenti piyasada satılan tüm malların da fiyatının düşmesinde…
Türk çiftçisi de özellikle elektrik,akaryakıt,zirai ilaç,gübre ve yem fiyatlarının düşmesinibeklemekte.
İlk anda akaryakıt fiyatlarında kur dolayısıyla yapılan zamlar ÖTV olarak vergi cinsinden maliyeye gidince bu girdi kaleminden ümit kesildi…
Derin bir sükût-u hayal…
Süt üreticisi ülke çiftçisi içerisinde en zorda kalan üretici kesimlerinden.Boğazında yem sanayicisi,hayvani ilaç toptancıları,akaryakıt vergileri ve üstüne üstlük ULUSAL SÜT KONSEYİ ‘nin pençeleri…
Kasım ayında süt fiyatları TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) nin çabaları ile 4,70’e çıkarıldı.Ancak daha haftası dolmadan döviz kur artışı yapılan zammı aldı götürdü.Eski hamama eski tasa dönüldü gene.
Aralık ayı başında TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar konu ile ilgili basın toplantısı düzenledi
Basın toplantısının ardından süt sektörünün paydaşları ile tele konferans yöntemi ile bir toplantı daha düzenlendi. 22.12.2021 tarihinde Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,ın süt üreticisi örgüt başkanlarıyla bir araya gelindi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Genel Başkanı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Genel Başkanı Kamil Özcan, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAY-KOOP) Genel Başkanı Ahmet Ertürk, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Köy-Koop Merkez Birliği (KÖY-KOOP) Genel Başkanı Eray Çiçek ve Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu katıldı.
(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatının nasıl belirlendiğini, süt fiyat oluşumunun geçmiş yıllardaki seyrini, süt üretim değer zincirini, bu zincirin halkalarının genel karakterini, fiyata karar veren mekanizmada yer alan aktörlerin kimler olduğunu, üreticiden tüketiciye süt ve süt ürünleri süreçlerini ve maliyetlerde yaşanan anormal yükselmeleri detaylı bir şekilde öğrenmeden süt konusunda analiz yapabilmenin mümkün olmadığını vurguladı.
Bayraktar, “Bu gerçeğe rağmen, son zamanlarda bazı çevrelerce süt fiyatları hakkında yapılan tartışmalar ve eleştiriler üreticilerimizi derinden üzmektedir. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve vatandaşlarımıza gerçekleri duyurmak amacıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak bazı bilgileri kamuoyuyla paylaşmamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Devamı yarın
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.