Bu yazı dizimizde siyasi partilerin seçim beyannamelerinde tarıma yaklaşımlarını ele almaktayız. Adalet ve kalkınma partisi ile devam ediyoruz.
SONUÇ
Adalet Ve Kalkınma Partisi, seçim beyannamesinin tarımla ilgili bölümünde çoğunlukla daha önce gerçekleşmiş veya sürmekte olan projelere geniş yer vermiştir.
İktidara geldiklerinde bir an önce yapılması gereken planlama,stratejik ürünler,arz ve takip sistemi, dijital tarım çözümleri, Entegre İdare ve Kontrol Sistemleri, Sözleşmeli Üretim, tarladan-sofraya tedarik zincirini kısaltmak, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri, boş bırakılan tarım alanlarını üretime kazandırılması, kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekiminin planlanması, e İhtisas Tohum Üretim Bölgeleri, ata tohumunun tescili ve korunması, Organik ve organomineral gübre kullanımı, Üretimde arz güvenliğini, sürdürülebilirliği ve öngörülebilirliği, Hayvancılıkta bütüncül yaklaşım, Ulusal Islah Eylem Planı, Tarımsal desteklerde sadeleştirme, belirli ürünlerde fark ödemesi uygulaması, aile işletmeciliği desteği gibi temel konular ilk defa ortaya çıkıyormuş izlenimi verilerek yeniden ele alınarak proje olarak sunulmaktadır.
Kooperatifçilik hemen hemen hiç mevzubahis edilmemiştir.
Toptancı halleri yasası ihmal edilmiştir.
Genel izlenim odur ki Adalet Ve Kalkınma Partisi, 2023 seçim beyannamesine akademisyen eli değmemiştir. Herhangi bir masa başı bürokratı üretimi izlenimi yaratmaktadır.
Çevre-tarım ilişkileri
Gıda-enflasyon ilişkisi nedenlerine ve çözümüne inilmemiştir.
Üreticiye vaat edilenlerle günümüz uygulamaları uyuşmamaktadır.
Tarım ürünleri pazarlama sistemi için gerekli reformlar için çözüm üretilmemiştir.
Günümüzün ekonomik şartları, uygulamalar ve mevzuat yokmuşçasına hayali projeler ortaya konulmaktadır.
Beyannamenin en zayıf tarafı ise Ak Parti yönetimlerince 2011 yılından itibaren,2023 hedeflerine ulaşılamadığının rakamlarla ifade edilmesidir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.