Takip Et

HAYVAN İTHALATI VE TDSYB DEKLARASYONU

Milli Tarım Şurası münasebetiyle TDSYB”Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği” bir rapor hazırlayarak sektörün korunması için 11 maddelik bir deklarasyon yayınladı.

Başkan Kamil Özcan imzası ile yayınlanan deklarasyonda ana konu Damızlık Sığır Yetiştiricilerinin uzun vadede önlerini görebilecekleri bir planın yürürlüğe konulması ve hayvan ithalatının terkedilmesiç…

Başkan Özcan gayet haklı.

Bu ülkede et fiyatlarının,süt fiyatlarının astronomik rakamlara ulaşmasının ana sorumlusu üretici imiş gibi her fiyat hareketinde “ithalat” yoluna gidildi.

İthalat fiyat kontrolünü sağlamadığı gibi ithalat lobisine,aracılara,marketlere ve kasaplara fahiş kârlar kazandırmaktaydı.

Bunu önceki bakanlar ve son olarak da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Eşref Fakıbaba denedi ve başarısız oldu.

Gelelim Başkan Kamil Özcan’ın “Hayvancılığın Yeniden İnşası/ Sorunlar/Sebepler/ Çözümler” başlığı ile tamamen saha araştırmalarına ve saha gözlemlerine dayanan kapsamlı bir rapor”una.

Rapor yerli yerinde va haklı gerekçelere dayalı ve tarım yönetimine hitaben yazılmış önerilerden oluşmuş:

1- Siyasi irade kurum ve kuralları ile yepyeni bir sistem oluşturulacağı ve en az 20 yıllık bir plan dahilinde kararlılıkla uygulanacağını net biçimde ifade etmelidir.

2- Planın ana ekseninin üreticiyi korumak, para kazanmasını sağlayıcı kararlar almak olduğunu deklare etmelidir.

3- Her şartta üretmekten vazgeçilmeyeceği, üretimin destekleneceği topluma deklare edilerek sektöre güven ve umut verilmelidir.

4- Üreticinin üretimden dolayı zarar etmesinin her şartta önleneceği gerekirse zararın karşılanacağı ve kazancının garanti altına alınacağı açıklanmalıdır.

5- Tarımsal örgütlerin güçlendirileceği, üretim ve pazarlamada etkin rol alacakları açıklanmalıdır.

6- Üretimde yerli ve milli alet, ekipman, sperm ve yem kullanımına geçileceği bu alanda faaliyet gösterenlerin destekleneceği ilan edilmelidir.

7- Yerelden kalkınma için yerelde üretim ve yerel yönetimlerle pazarlama modeline geçileceği aracıları değil üreticileri ve tüketicileri düşünen bir yapı oluşturulacağı açıklanmalıdır.

8- Etkin bir finans sistemi oluşturulacağı deklare edilmelidir.

9- Hakça ve adil, çalışanı kalkındıran, hakkı olamayana tevessül edenleri ayrıştıran bir destekleme geliştirileceği açıklanmalıdır.

10- Sektörde teknoloji kullanımının yaygınlaştırılacağı hatta zorunlu olacağı açıklanmalıdır.

11- İthalata temelden karşı olunduğu çok ekstra durumlar (doğal afet vb.) dışında ithalat yapılmayacağı ilan edilmelidir.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın 2020’de hayvan ithalatının yapılmayacağı, beyanı üretici içi bir ümittir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.