Halkidiki’de otelden ayrılıp sahile akşam yemeğine çıkıyoruz.
Yunan Ekonomisi’nin zorda olmadığını orada gördük. Lokanta ve eğlence merkezleri eskisi gibi ağzına kadar dolu.
Bazı basın organlarımızda Yunan Adaları’nda yemek ve gezi ücretlerinin Türkiye’den çok ucuz olduğu anlatılır. Ancak kıta Yunanistan’ı öyle değil. Fiyatlar bir hayli yüksek. Kişi başı balık ve deniz ürünlerini yemenin bedeli neredeyse 400 lirayı bulmakta.
Fakat hakkını vermek gerek. Yunanlılar deniz ürünlerini pişirmeyi ve sunmayı bizden iyi biliyorlar.
Yemekte bir de ziyaretçimiz vardı. Çineli bir genç. Çine’de zeytin işinde tanıştığı bir Yunanlı kızın peşinden evlenerek Selanik’e gelmiş. Kızın ailesi de Söke Güllübahçe Göçmeni. İşinin iyi olmasına sevindik.
Ertesi gün gezimizde iki zeytin işletmesi var.
Birincisi bir üretici birliği. Küçük fakat bakımlı bir işletme. Zeytin tatlandırma ve paketleme üzerinde çalışmakta.
Bizde bulunmayan bir zeytin çeşidine sahipler. Halkidiki’ye adını verdikleri bu zeytin çeşidi bizim palamut zeytinine yakın bir kalibrede ancak yağ oranı çok yüksek. Bizim piyasaların ihtiyacı olan bir çeşit.
İkincisi ise Yunanistan’ın en büyük işletmelerinden birisi. Dört kardeşin oluşturduğu, babadan devredilmiş bir aile şirketi. Yunanistan’ın ilk üç içindeki zeytin şirketi.
İşletmenin kapısına babalarının resmini koymuşlar. Hepimiz birden babalarını Atatürk’e benzettik.
İşletme bizdeki ( Aydın’daki ) zeytin işletmeleri usulünce çalışıyor. Kullandıkları malzeme ve makineler çok yönden benzeşmekte. Hatta makinelerin bir bölümü Türk markası.
Zeytin tedarik ve işlemesinde zaman zaman Türk firmaları ile özellikle Buharkent’te kurulu kokteyl zeytin işi yapan bir şirket ile işbirliği ve ortaklık yapmaktalar.
Bu bölgede de zeytinlikler bakımlı. Gümülcine’de olduğu gibi toprak işleme faaliyeti bulunmamakta.
Budama işlemi ise özenle yapılmakta.
Kısacası Yunanistan’ın ana tarım ürünü olan zeytin, Yunan Çiftçisi’ne para kazandırmakta. Yunanistan’ın AB Ülkesi olması zeytin ihracatını kolaylaştırmakta. Hatta Türkiye’den ithal ettikleri zeytinleri Yunan zeytini olarak AB Ülkelerine ihraç etmekteler.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.