Takip Et

Yapay Zeka İle Gelen 3 Trilyon Dolar! / Bu İşte Bir Terslik Yok Mu?

Yazılarımı takip edenler bilir ki yılda birkaç kez istatistik haberi yazıyorum. Bugün öğrendiğime göre California Merkezli teknoloji şirketi Nvidia’nın piyasa değeri halihazırda 3 trilyon dolar değerini aşmış durumda. Nvidia böylelikle 3 trilyon dolar piyasa değerini aşan 3. şirket olma unvanını da kazanmış oluyor.

 

Nvidia şirketinin hisseleri son dönemde %4’ten fazla yükselerek 1.220 doları buldu. Nvidia, kapanışta 3.011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşırken, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi olmayı da başardı. İlk başta 2022’nin Ocak ayında teknoloji devi Apple 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk ABD’li şirket olma başarısını göstermiş ve Microsoft’un da piyasa değeri bu yılın Ocak ayında 3 trilyon doları aşmıştı.

 

Nvidia en son 2002 yılında, ilk iPhone’un piyasaya sürülmesinden beş yıl önce Apple’dan daha değerli bir şirketti. O zaman her iki şirketin değeri de 10 milyar doların altındaydı. Ancak yapay zeka çiplerine yönelik artan taleple Nvidia, yıl başından buyana %147 yükseliş gösterdi.

 

Mayıs ayında ilk çeyrek bilançosunu açıklayan Nvidia, yapay zeka çiplerine gelen taleple birlikte toplam satışlarını üçe katlayarak 26 milyar dolar olduğunu duyurmuştu. Şirket sonraki çeyreklik dönemde gelirlerinin 28 milyar dolara ulaşacağı tahminini yapmıştı. Nvidia; Üretken yapay zekanın yükselişinin yeni bir sanayi devrimi olduğu ve Nvidia’nın, bu teknoloji kişisel bilgisayarlara geçtikçe önemli bir rol oynamayı beklediğini de eklemişti. Yapay zekanın, özellikle finans, pazarlama ve e-ticaret sektörlerini de derinden etkileyeceği aşikar…

 

Göze çarpan başka bir husus: ABD’de piyasa değeri en yüksek beş şirket de “Teknoloji Şirketi”. Tabi ki bu bir tesadüf değil haliyle.

 

1. Sırada: Microsoft’un değeri 3.145 Trilyon Dolar

2. Sırada: Nvidia’nın değeri 3.007 Trilyon Dolar

3. Sırada: Apple’nin değeri 3.001 Trilyon Dolar

4. Sırada Google’nin değeri 2.175 Trilyon Dolar

5. Sırada Amazon’un değeri 1.887 Trilyon Dolar

 

Son olarak, Türkiye’nin 2023 yılı Gayri Safi Milli Hasılası Yaklaşık 1 Trilyon Dolar ve Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler, yaklaşık 540 milyar lirayla Koç Holding, 420 milyar lirayla Garanti BBVA ve 418 milyar lirayla Türk Hava Yolları…

 

Sizce de bu işte bir terslik yok mu? 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.