Takip Et

SON DAKİKA

Dr. Müh. Kürşat KAZANKAYA
e- posta : [email protected]

Anneler-Babalar Dikkat! Mavi Balina Oyunu Öldürüyor!

19 Kasım 2017, Pazar

     

Dünyanın dört bir tarafındaki milyonlarca genci tehdit eden Mavi Balina oyunu ailelerin korkulu rüyası oldu. Peki nedir bu Mavi Balina oyunu? Mavi Balina oyunu nasıl öldürüyor?

Oyunun resmi bir İnternet adresi ve yasal bir satışı yok. Oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından link gönderiliyor. Göderilen linkteki İnternet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs yollanarak tüm kişisel bilgileri ele geçiriliyor ve akabinde şantaj yoluyla oyuncuya verilen tüm talimatların yerine getirilmesi isteniyor. Kullanılan şantaj sistemi, Black Mirror (Kara Ayna) televizyon dizisinin 'Shut Up and Dance' (Sus ve Dans Et) adlı bölümünde de işlendiği ve anlatıldığı gibi uygulanıyor. Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendine zarar verecek görevlerden, korku filmleri izlemeye kadar sıra dışı birçok görev yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu tamamlamayan kullanıcılara ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın’ telkininde bulunuluyor.

Oyunun ilerleyen etaplarında kullanıcıdan el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması isteniyor. Bazı günler ise saat 02:00 - 04.00 arasında uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen gençler, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesi emrediliyor.

Oyun hakkındaki en detaylı adli soruşturma Rusya polisi tarafından yürütülmekte. Rus Novaya gazetesine göre oyun aslında uzun bir süredir oynanıyor ve bilançosu da çok ağır. Gazeteye göre sadece Kasım 2015 ve Nisan 2016 tarihleri arasında yaşamına son veren 142 genç, bu oyunun etkisinde kalmış. Yine gazetenin haberine göre oyunu yönetenler, ergenlik çağındaki gençlerin üsluplarını, alışkanlıklarını ve psikolojilerini iyi biliyorlar. Kızları fiziki, erkekleri karakteristik özellikleriyle yetersiz olduklarına ikna ederek, onları 'kayıp bir nesil' olduklarına inandırmaya çalışıyorlar.

Oyun yöneticisi olarak emirler veren kişilerin kim ya da kimler oldukları soruşturulurken, oyunun Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna ve Azerbaycan’ın ardından Avrupa’da da yayılmaya başlaması endişeleri arttırış durumda. Rusya’da 21 yaşındaki Philipp Budeikin 8 tane ölüm grubu oluşturmak suçuyla tutuklandı. Budeikin, Mavi Balina’nın da kurucusu olmakla suçlanıyor. Bunu neden yaptıkları ise tam muamma.

Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere'deki okul yöneticileri, anne ve babalara yönelik uyarılarda bulunmaya başladı. Tüm önlemlere rağmen hâlâ can almaya devam eden oyun, sadece bu ay içerisinde 2 Türk gencinin de canına mal oldu. Oyun yüzünden intihar ettiği düşünülen son kurbanlardan Evrim Mertin'in ailesi, oğullarının son dönemde değiştiğini, kol ve bacaklarında jiletle oluşturulmuş kesiklere tanık olduklarını belirttiler. İstenilen görevlerin kamera ile ispatını zorunlu kılan psikopat oyuna dava açan aile, oğullarının bu sebeple intihar ettiğinin kanıtlanmasını istiyor. Almanya'da yaşayan 14 yaşındaki Furkan Şen'in de intihar etmeden önce Mavi Balina oyununu oynadığı ve oyunda ‘gereğini yerine getirmek’ için kendisini öldürmüş olabileceği iddia edilmişti.

Pek çok kullanıcıyı intihara sürüklediği tespit edilen Mavi Balina oyununun ölüm tuzağından kurtulan Hintli bir gençse, oyunu WhatsApp'dan gelen bir linkle birlikte açtığını söyledi. Bu da Whatsapp’tan gelen linklere dikkat! uyarısını tekrar gündeme getirdi. Hindistan’da özel bir şirkette çalışan 22 yaşındaki Alexander K. oyunun intihara kadar sürükleyen 50 talimatından biri olan vücuduna bıçakla balina çizme girişiminde bulunurken ağabeyi tarafından polis çağrılarak engellendi. Hintli genç “İş arkadaşlarımla kurduğumuz WhatsApp grubundan bir link gelmişti, merak edip tıkladığımda oyun açıldı. Tüm adres defterimin oyunun yöneticisi tarafından ele geçirildiğini fark ettim. Her gece saat 2’de oyunun başına geçip verilen talimatı yerine getirmeye zorlanıyordum. Birkaç gün sonra fotoğraflarımın da kopyalandığını fark ettim. Oyunu silemiyordum. Gece yarısı mezarlığa gidip selfie çekmem istendi. Her gün korku filmi izlettiriliyordu. 5’inci safhada talimatı yerine getirmeyi reddettim. Rusya’dan WhatsApp üzerinden arandım. Numarası görünmeyen biri beni tehdit etti ve kapattı. Tam koluma balina dövmesi kazıyacaktım ki ağabeyim bu tuzaktan beni kurtardı. Bu bir sanal ölüm tuzağı. Şu anda psikolojik tedavi görüyorum” dedi.

Öte yandan intiharlara yol açan oyunlarla ilgili Türkiye’de emniyet de harekete geçti. Türkiye gibi diğer ülkelerde yaşanan intiharlar üzerine oyuna erişimin engelenebilmesi için önlemler almaya çalışıyor. Belçika’da Federal Savcılık, belirli bir İnternet adresi olmaması nedeniyle uyarılarda bulundu. Ebeveynleri ve okulları uyaran savcılık, polisten de oyunla ilgili olarak ebeveynlerden ve okullardan gelen tüm ihbarları ciddiye almasını istedi. Uluslararası Polis Teşkilatı da (İnterpol) bu oyuna yönelik ülkelerin resmi makamlarına uyarıda bulunmuştu.

Dünya çapında yüzlerce gencin ölümüne neden olan Mavi Balina oyunu ‘Choking Games’, ‘Fire Challenge’, ‘Eyeball Challenge’, ‘Human Embroidery’, ’48 Hours Challenge’ gibi benzerlerinin yayılmasına neden oldu. Hindistan’ın Delhi Yüksek Mahkemesi bu oyunlara karşı kamu davası açtı. Öte yandan oyunun etkisinde kalarak Mumbai’deki evinden kaçan bir genç Nepal’de intihar etmek üzereyken bulundu.

Son olarak BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’dan korkutucu bir açıklama geldi: Mavi Balina oyununun sabit bir site üzerinden oynanmadığı için tamamen engellenmesinin mümkün olmadığını söyleyen Sayan, özellikle küçük yaştaki çocuklara hitap etmesi sebebiyle de ailelere uyarılarda bulundu. BTK Başkanı ayrıca şu açıklamayı yaptı: "Direkt bizim ihbarweb.org.tr adresimize ihbar edilmesini aynı zamanda hiç vakit kaybetmeden polise çocuğunun böyle bir şeyinden şüphelendiğini ve emniyet siber dairesinin de bu konudan haberdar olması gerektiğini söyledi.

Bilgi çağı getirdiği kolaylıklar ve yenilikler ile birlikte bir çok problemler de getirmekte. Tüm anne ve babaların dikkatli olmasını ve çocuklarına ilgili davranmasını tavsiye ediyorum. 



Yazarın Tüm Yazıları

WEB 4.0 Geldi, Hoş Geldi… ( E-İhracat Coşacak ! )

1 Şubat 2024, Perşembe

2024 Dijital Pazarlama Trendleri

18 Aralık 2023, Pazartesi

Prof. Dr. Aziz Sancar : “Türkiye'nin 2. Yüzyılı İçin En Çok Bilime İhtiyacımız Var”

30 Ekim 2023, Pazartesi

GPT-4 Çıkalı Bir Ay Oldu, Bakın Neler Yapıyor, Çook Şaşıracaksınız!

18 Nisan 2023, Salı

Değişim Değil, Dönüşüm Yaşanıyor: METAVERSE ve METAMORFOZ!

19 Eylül 2022, Pazartesi

Siber Güvenlik ve Hacker Dünyası

18 Mayıs 2022, Çarşamba

E-Ticarette Neden Başarısızlık Yaşanıyor?

5 Nisan 2022, Salı

"We Are Social 2022" Bize Çok Şey Anlatıyor!

2 Mart 2022, Çarşamba

Neuralink - Covid-19 - Bill Gates ve ŞİLİ!

28 Mayıs 2021, Cuma

Twitter’da Satılan İlk Tweet Bir Türk’e Nasip Oldu

31 Mart 2021, Çarşamba

Google'de En Çok "Ekmek" Aranmış !

11 Aralık 2020, Cuma

1 Milyon Yazılımcı Projesi Nedir?

5 Mayıs 2020, Salı

COVID-19 ve İnternet Dünyasına Etkileri

1 Nisan 2020, Çarşamba

10 maddede “We Are Social” 2020 Raporu

25 Şubat 2020, Salı

Youtube Reklam Gelirleri İlk Kez Açıklandı!

10 Şubat 2020, Pazartesi

Türkiye’de E-Ticaret İçin En Yaygın Bilinen Pazaryerleri

29 Ocak 2020, Çarşamba

E-Ticarette Kazandıran Pazarlama Teknikleri

24 Aralık 2019, Salı

Yeni Neslin Gözdesi: Dijital Pazarlama Uzmanlığı

9 Aralık 2019, Pazartesi

Firmalar Neden Sosyal Medyada Olmayı Tercih Ediyorlar?

30 Kasım 2019, Cumartesi

E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Dair 2019 Yılı İstatistikleri

12 Ekim 2019, Cumartesi

Dijital Pazarlamanın (/Reklamların) 5 Eşsiz Özelliği

27 Eylül 2019, Cuma

En iyi 10 Türkçe Podcast

3 Eylül 2019, Salı

Facebook’un zihin okuma cihazı nihayet test edildi

16 Ağustos 2019, Cuma

Okey Google Furyası: Google Asistan

12 Haziran 2019, Çarşamba

Dijital reklamlarla ilgili beklenen vergi ve bunun getirdikleri

11 Mayıs 2019, Cumartesi

Yeni ekonominin özellikleri

19 Ocak 2019, Cumartesi

E-Ticaretin 2019 Yılına Kadarki Gelişimi

5 Ocak 2019, Cumartesi

E-Ticarette Tüketicilerin Profili

22 Aralık 2018, Cumartesi

E-Ticarette Gelişen Ödeme Sistemleri

15 Aralık 2018, Cumartesi

Yeni Ekonomi ve Yeni Kazanç Modelleri

8 Aralık 2018, Cumartesi

E-Ticarette Efsaneler ve Gerçekler

1 Aralık 2018, Cumartesi

İnternet’in Getirdiği Yeni Nesil Aracılar...

17 Kasım 2018, Cumartesi

E-Ticaret ile KOBİ’ler Dünyaya Açılıyor

10 Kasım 2018, Cumartesi

Dijital bölünme geliyor!

3 Kasım 2018, Cumartesi

Etkili Bir Web Sitesi Nasıl Olmalıdır?

27 Ekim 2018, Cumartesi

İnternet'ten En Çok Satan Ürünler

20 Ekim 2018, Cumartesi

10 Adımda E-Ticaret

13 Ekim 2018, Cumartesi

2018’e Damga Vuran Dijital Pazarlama Trendleri

9 Ekim 2018, Salı

Dünyanın En Değerli 3 Markası Yine Dijital Dünyadan!

3 Ağustos 2018, Cuma

Bu “Twitch” ezberleri bozar!

27 Temmuz 2018, Cuma

Akıllı Kumaşlar Hayatımıza Giriyor!

16 Temmuz 2018, Pazartesi

Sosyal Medya ve Seçim Propagandaları

23 Haziran 2018, Cumartesi

Kobiler İçin “E-Ticaret” Kaçırılmaması Gereken Bir Fırsat!

12 Mayıs 2018, Cumartesi

Facebook, Yapay Zeka Geliştirmek İçin Instagram Fotoğraflarınızı Kullanıyor!

5 Mayıs 2018, Cumartesi

Sosyal Medya Marka İmajınızı Yerle Bir Edebilir!

28 Nisan 2018, Cumartesi

Facebook Skandalının Ardındaki Manipülasyon!

21 Nisan 2018, Cumartesi

TUSİAD’ın Raporu E-Ticaretin Önlenemez Yükselişini Gözler Önüne Seriyor...

14 Nisan 2018, Cumartesi

Web sitelerinin alan adı (Domain Name) uzantıları ne anlama geliyor...

7 Nisan 2018, Cumartesi

Ekonominin Yükselen Trendi Yine İNTERNET GİRİŞİMCİLİĞİ

31 Mart 2018, Cumartesi

Herkes Onu Konuşuyor: “WEB 4.0” İle Hangi Yenilikler Hayatımıza Girecek?

24 Mart 2018, Cumartesi

Sağım-Solum, Önüm-Arkam: Sosyal Medya!

16 Mart 2018, Cuma

Pazarlamacıların Yeni Gözdesi: “LBP”

10 Mart 2018, Cumartesi

Mobil Ödeme Sistemlerinde Şifresiz Devrim Çok Yakında...

5 Mart 2018, Pazartesi

WhatsApp’ta işletmelere özel uygulama dönemi başlıyor...

24 Şubat 2018, Cumartesi

Web Sitenizi Ücretsiz Olarak Google’da Üst Sıralara Taşıyabilirsiniz!

17 Şubat 2018, Cumartesi

KOBİ’ler İçin E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Çağın Fırsatı!

10 Şubat 2018, Cumartesi

Ceset Videosundan Sonra Youtube, Tüm Ünlü Kanalları İncelemeye Alıyor!

3 Şubat 2018, Cumartesi

“Yeni Aşkımız Yapay Zeka” Sloganıyla, Türkiye Yapay Zeka Zirvesi 14 Şubat’ta Gerçekleşecek

27 Ocak 2018, Cumartesi

2017’de en çok para kazandıran 10 Youtube kanalı

20 Ocak 2018, Cumartesi

Mobil Uygulamalara Yapılan Harcama Parmak Isırtıyor!

13 Ocak 2018, Cumartesi

Google Çalışanlarını İşe Alırken Bakın Neler Soruyor!

6 Ocak 2018, Cumartesi

Facebook ve Kurucusu Hakkında Bilinenler ve Bilinmeyenler!

31 Aralık 2017, Pazar

“Bitcoin” Çılgınlığı Artarak Devam Ediyor!

24 Aralık 2017, Pazar

Türkiye’nin Acilen 30 Bin Siber Güvenlik Uzmanına İhtiyacı Var!

17 Aralık 2017, Pazar

Türkiye’nin İlk İnsansı Robot Fabrikası Seri Üretime Başladı

10 Aralık 2017, Pazar

XI. İstanbul Bilişim Kongresi 6 Aralık 2017’de İstanbul’da

3 Aralık 2017, Pazar

TÜRKİYE İÇİN "BİLİŞİM” STRATEJİK SEKTÖR!

26 Kasım 2017, Pazar

Anneler-Babalar Dikkat! Mavi Balina Oyunu Öldürüyor!

19 Kasım 2017, Pazar

Google'da Yapılan En İlginç Aramaların Listesi Şaşkınlık Yaratıyor!

12 Kasım 2017, Pazar

Dünyada Çok Yaygın Olan DROPSHİP Sektörü Türkiye’de De Hızla Gelişiyor

5 Kasım 2017, Pazar

Yapay Zekalı Robotlar Bir Yandan Hayranlık Bir Yandan Da Endişe Yaratmaya Devam Ediyor

29 Ekim 2017, Pazar

2017 İnternet Ve Sosyal Medya Kullanıcı Profilleri Açıklandı

22 Ekim 2017, Pazar

FACABOOK ROBOTLARI NEDEN KAPATTI?

15 Ekim 2017, Pazar

GOOGLE’IN YENİ ÖZELLİĞİ ÇIĞIR AÇTI!

8 Ekim 2017, Pazar

“DEEP WEB” BİR ŞEHİR EFSANESİ DEĞİL!

1 Ekim 2017, Pazar

İNTERNET’TEN PARA KAZANMANIN EN HIZLI YOLU

24 Eylül 2017, Pazar

NEDİR BU "SPAM" DEDİKLERİ?

14 Eylül 2017, Perşembe

FACEBOOK KULLANICILARI POTANSİYEL BİR DENEK Mİ?

8 Eylül 2017, Cuma