Takip Et

KASIM 2021 ENFLASYONU VE TARIM

Her ay başında olduğu gibi Aralık ayında da Kasım ayının TÜİK’e ait enflasyon rakamları açıklandı.Ancak pek çok kesimden güvenilir olmadığı görüşü ile eleştiri ve karşı iddialar öncekilere göre daha şiddetli oldu.

 

Artık TÜİK’in “TÜİK’e güven anketi “ yapmasının zamanı geldi.

 

Gelelim rakamlara:

 

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık bazda yüzde 3,51, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 9,99 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 21,31, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 54,62 oldu.

 

TÜİK’e göre Kasım ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 17,71, yurt içi üretici fiyatları yüzde 38,94 arttı.

 

Acaba?

 

Sanayinin dört ana sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %44,53, imalatta %53,24, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %72,42, su temininde %33,08 artış olarak gerçekleşti.

Gıda ürünlerinde artış oranı % 39,80 oldu.

Gene TÜİK’e göre Tarımsal Girdi endeksi rakamları da inandırıcı değil. Tarım-GFE'de 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre %17,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %27,79 ve on iki aylık ortalamalara göre %22,19 artış gerçekleşti.

Anlaşılan TÜİK hesaplamalarında kimyevi gübre,zirai ilaç,enerji,akaryakıt,yem hammaddesi fiyatlarındaki artışı enflasyon hesabına dahil etmemekte.Zira TÜİK’e göre kimyevi gübrede % 400, zirai ilçata % 98,akaryakıtta% 45,elektrikte 30,yemde % 100 civarında artışlar TÜİK için bir anlam ifade etmemektedir.TÜİK’e göre girdi fiyatlarındaki artış %27’80’dir.

İnandık mı?

Türk tarımı tarihinde görülmediği kadar küçülmektedir.

Düzen yanlısı politikacı ve bürokratlar şu manzarayı görmek istememektedirler:

Girdi fiyatları nedeniyle hububat,bakliyat ve yem bitkileri başta olmak üzere tarlalar boş kalmaktadır.

Örtü altı üretimde girdi fiyatlarının tamamı 2- 3 kat artmıştır.

Süte yapılan ve 4,70’e ulaşan çiğ sür fiyatları son yem zamları ile bir hafta içinde erimiş,süt veren inekler hala kesime gitmektedir.

TÜİK verilerine göre, 2021 üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisi üç sektör hariç olmak üzere diğerleri yüzde 7,4 büyürken tarım sektörü yüzde 5,9 küçüldü. Ancak rakam inandırıcı değildir. Bu rakam çok çok daha yüksektir.

Diğer sektörler zamlarla büyürken tarımın küçülmesi tarımın iktidar tarafından ihmal edildiğinin göstergesidir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.