Takip Et

ZİRAAT ODALARININ SON DÖNEMLERDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER-3

Yazı dizimizde Ziraat Odaları faaliyetleri içerisinde yer alan varlıkları üreticilerin yararlanmaları için açıklamayı sürdürmekteyiz:

Taşınır Mal Varlığı Olan Ziraat Odaları: 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun “Mali yetkiler” başlıklı 22’nci maddesinde yer alan “Odalar, Meclisleri kararıyla ve amaçlarına uygun olmak kaydıyla, menkul ve gayrimenkul edinmeye, satmaya, kiralamaya, rehin etmeye yetkilidir” hükmü gereğince, menkul ve gayrimenkul sahibi olabilmektedirler.

Biçerdöveri Olan Ziraat Odaları: Biçerdöverler, tarım alet ve makineleri arasında, en pahalı ürünlerin arasında yer alan, bütçe imkânlarına bağlı olarak çok az sayıda oda tarafından satın alınan tarım makinesidir. Biçerdöver hizmeti veren odalarımız, piyasa şartlarının altında çiftçilerin buğday, arpa, pamuk, çeltik, pancar vb. ürünlerinin hasadını gerçekleştirmektedirler. 11 adet biçerdöverle, bu hizmeti veren 8 oda mevcuttur.

Traktörü Olan Ziraat Odaları: Yine, biçerdöverlere benzer şekilde, çiftçilerin çeşitli tarımsal hizmetlerini görmek amacıyla, bazı Ziraat Odalarımız traktör satın almaktadırlar. Ziraat Odalarının genelinde 93 adet traktör bulunup, traktörü olan 71 Ziraat Odası bulunmaktadır.

Tarım Makinesi Parkuru: Ziraat Odalarının bünyesinde bulunan tarım makine parkurunda, toprak işleme makinesi yüzde 24,2 ile ilk sırada yer alırken, yüzde 18,6’lık oranla hasat, harman makineleri ikinci sırada ve bitki koruma makineleri yüzde 17’lik oranla üçüncü sırada yer almaktadır. Sırasıyla, tarım işletmelerinde kullanılan diğer alet ve makineler yüzde 13,8, arazi ıslah ekipmanları yüzde 9,3, ekim dikim makineleri yüzde 7,4, gübre depolama, hazırlama ve dağıtma makineleri yüzde 5,4, tarım traktörleri ve çekilir araçlar yüzde 3,7 ve sulama drenaj makineleri yüzde 0,7’lik pay almaktadır. Tarım alet ve makinelerinden en az birine sahip olan Ziraat Odalarının sayısı 312’dir.

Tarım Makineleri Dışında Kalan Taşınırlar: Ziraat Odalarınca satın alınan tarım makinelerinin yanında, yine çiftçilere hizmet vermek amacıyla, greyder, kepçe, ekskavatör, kamyon, kamyonet, minibüs ve otobüs alınmaktadır. 384 Ziraat Odasının bu alanda varlıkları mevcuttur.

Fidan-Fide Temin ve Dağıtımı Yapan Ziraat Odaları: Yine, diğer alanlarda olduğu gibi bitkisel üretimde verim ve kaliteyi doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesi de fidan ve fidedir. Bu kapsamda, Ziraat Odalarımız, özellikle sebzecilik ve meyveciliğin gelişmiş olduğu bölgelerde, ucuz ve güvenilir sebze fidesi ve meyve fidanı satışı yapmaktadırlar. Fidan satışı yapan 64 Ziraat Odası, fide satışı yapan 78 Ziraat Odası bulunmaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.