Takip Et

2019-2020 İNCİR SEZONLARI DEĞERLENDİRMESİ

Taze incir sezonu sürerken başta en erkenci ilçe Buharkent olmak üzere kuru incir sezonu,üretim merkezlerinden olan Nazilli ve Germencik’te açıldı.

Nazilli ve Aydın Ticaret Borsalarının yürüttüğü açılış sezonunun ilk gününde sembolik fiyatlarla üreticinin incirleri alındı.

2019-2020 sezonu üretim ve ihracat açısından başarılı bir dönem olmuştur. Ülkemizde kuru incirin alım ve pazarlaması Tariş İncir Birliği ve tüccarlar aracılığı ile yapılmaktadır. Piyasada fiyat istikrarını sağlamak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ilk defa 2019 yılında incir alımını gerçekleştirmiştir. TMO, TARİŞ İncir Birliğine bağlı Germencik ve Nazilli İncir Kooperatiflerinin aracılığı ile yaptığı alımda 2019 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veri tabanına kayıtlı çiftçiden A kategorisi incirin kilosu 18 TL/kg, B kategorisi incirin kilosu ise 16 TL/kg olacak şekilde alım gerçekleştirmiştir.

2020 yılında ise TARİŞ 26-27 TL fiyatlarla üreticinin incirini değerlendirmiştir.

Türkiye'de 2020 yılında ayında yaklaşık 22 bin 500 ton yaş incir ve yaklaşık 65 bin ton kuru incir ihracatı gerçekleştirilmiş olup, bu ihracattan toplamda 350 milyon dolar gelir elde edilmiştir.

2020-2021 sezonu Kuru İncir Rekolte tespit çalışmaları rekolte tespit komisyonu tarafından tamamlandı. Türkiye kuru incir üretiminin %61-65’i Aydın’da gerçekleştirilmektedir. 2019 yılında 284 milyon dolarlık kuru incir ihracatı gerçekleştirmiştir.

2019 ve 2020 yılları incirleri genel itibari ile kalitelidir. İhracatçı aradığı miktar ve kalitede kuru inciri temin ve uygun fiyatlardan ihraç edebilmiştir.

Kuru incirin genelde başarılı sayılabilecek iki dönem geçirdiğini söylemek yanlış olmaz. Bunun da başlıca nedenleri:

• Stokların azlığı

• İncirin kalitesi

• TARİŞ’in piyasalara fiyat açısından müdahalesi

• TMO’nun kuru incir alım politikası

• Kuru incire olan dış talep,yukarıda belirttiğimiz sonuçları doğurmuştur.

Yaş incir piyasalarını iki ayrı sınıfta değerlendirmek gerekmektedir.

Aydın’da hızla yaygınlaşan bu taze incir çeşidimiz 3 bin ton üretimi ile Bursa’nın ardından ikinci sırada yer almaktadır.2019 ve 2020 yıllarında Buharkent merkezli satışların tamamı ihracata yönelik olmuş uaklaşık 49 milyon dolarlık Bıursa siyahı incir dış satımı gerçekleşmiştir.

Üretici fiyatları günübirlikte 2019 ‘da 5-6,2020 yılında ise 7-8 TL olarak piyasalarda yer almıştır.Ancak “Buharkent modeli” dediğimiz satış yöntemi ile üretici-ihracatçı teması araya aracı ve komisyoncu sokmadan gerçekleşen üretim ve satış işlemleri her iki kesimi de memnun eder biçimde devam etmektedir.

Maalesef az bir bölümü dondurulmuş ve sanayilik taze incir olarak piyasaya giren ürünün iç piyasa şartları komisyoncu,marketçi,tüccar ve diğer aracılar eliyle üretici aleyhine oluşturulan piyasa şartları bahsettiğimiz aracı ve alıcıların marifetleri ile 2019 yılında 2,5-3 TL,2020 yılında 3 TL ortalama ile sonuçlanmıştır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.