Takip Et

2020 YILI BİTKİSEL ÜRETİM FİYAT HAREKETLERİ-2

Dünden kalan 2020 yılı gıda fiyatları yazımıza devam ediyoruz.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, 2020 yılı bitkisel üretim ve gıda fiyatlardaki değişimleri içeren bir basın açıklaması yaptı. Bu aynı zamanda Türk tarımının 2020 yılı değerlendirmesinin gıda fiyatları açısından bir değerlendirmesi özelliğini taşımaktaydı.

TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar, açıklamasında;

“Yeşil soğandaki fiyat düşüşünü, yüzde 28,57 ile kuru soğan, yüzde 27,29 ile Antep fıstığı, yüzde 16,67 ile maydanoz, yüzde 9,41 ile domates takip etti.

Geçen yıl, üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 152,63 ile portakalda görüldü. Portakaldaki fiyat artışını yüzde 124,56 ile lahana, yüzde 110 ile kuru kayısı, yüzde 102,25 ile kabak, yüzde 88,46 ile kuru incir, yüzde 88,27 ile mandalina, yüzde 80,34 ile yeşil mercimek, yüzde 78,15 ile yumurta, yüzde 73,91 ile ıspanak, yüzde 73,18 ile pırasa, yüzde 62,31 ile sivri biber, yüzde 50,52 ile nohut, yüzde 47,11 ile kırmızı mercimek, yüzde 45,81 ile zeytinyağı, yüzde 39,17 ile pirinç, yüzde 36,36 ile patlıcan, yüzde 34,97 ile elma, yüzde 30,36 ile karnabahar, yüzde 30 ile kuru fasulye, yüzde 27,03 ile fındık, yüzde 20 ile marul, yüzde 19,29 ile kuzu eti, yüzde 15,54 ile dana eti, yüzde 13,92 ile limon, yüzde 11,84 ile salatalık, yüzde 11,36 ile havuç, yüzde 7,35 ile süt izledi.

Ürün bazında ise en fazla fiyat artışı portakalda görüldü. Mayıs ayında meydana gelen aşırı sıcaklıkların rekoltede düşüşe yol açması fiyatlarda artışa yol açtı.

Lahana, ıspanak, pırasa, karnabahar gibi kışlık sebzelerde talebin iyi olması fiyata yansıdı.

Kuru kayısı, kuru üzüm ve fındıkta TMO tarafından fiyat açıklanması ve alım yapılması fiyatı etkiledi. Kuru incirde rekoltede kısmen yaşanan düşüş ile kalitenin iyi olması fiyatı artırdı.

Yeşil mercimek, nohut, kırmızı mercimek, kuru fasulyede döviz kurundaki artışın iç piyasaya yansıması etkili oldu. Yeşil mercimekte bunun yanı sıra rekoltdeki düşüş de fiyatı etkiledi.

Pirinçte artan üretim maliyetlerinin yanı sıra döviz kurunda yaşanan artışın ithal maliyetlerini yükseltmesi fiyatı artırdı.

Zeytinde olumsuz iklim koşullarının üretim miktarında ve kalitede düşüşlere yol açması zeytinyağı fiyatlarında da artışa yol açtı.

Elmada don ve dolu nedeniyle ıskarta ürün miktarının fazla olması ürünün fiyatında artışa neden oldu.

Mandalinada artan talep fiyata yansıdı. Limonda geçen yıl çeşitlerin hasadının çakışması ile fiyat düşük seyretmiş, bu verilerle kıyaslama yapılması fiyatlara da artış olarak yansımıştır.

Havuçta ve marulda artan üretim maliyetleri fiyatı etkiledi. Kabak, sivri biber, patlıcan, salatalıkta arz örtü altından sağlanmakta olup, artan maliyetleri ve ihracatın etkisi fiyata yansıdı.

Yumurta, dana eti ve kuzu etinde başta yem olmak üzere artan üretim masraflarındaki artış yıllık bazda ürün fiyatlarını artırdı.

2020 yılında fiyatı en fazla düşen ürünler yeşil soğan ve kuru soğan oldu. Bu ürünleri Antep fıstığı, maydanoz ve domates takip etti. Yeşil soğan, kuru soğan, maydanozda Pandemi nedeniyle oteller ve lokantalara getirilen kısıtlamalar etkili oldu. Antep fıstığında var yılı olması ile rekoltede görülen artış fiyata yansıdı. Domateste ise gerek Rusya’nın kota sınırlamaları ile Suudi Arabistan’ın ambargosu etkili oldu.

Pandemi nedeniyle yaşanan süreç gıdanın ve gıdaya erişimin ne denli önemli olduğu bir kez daha göz önüne sermiştir. Çiftçimizin de istikrarlı bir gelir elde edip ürünlerini sorunsuz bir şekilde pazarlayabilmeli, tüketicimiz de makul fiyatlarla ürün tüketebilmelidir. “

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.