Takip Et

AYDIN NÜFUSU VE TARIMDA ÖNDE ÇIKANLAR

Rakamlar yalan söylemez. Matematik ise kesin doğrudur.

Bu bakımdan Aydın ilinin özelliklerini, zenginliklerini, ülke ekonomisi içindeki yerini belirlemede tarafsız, gerçekçi ve somut ölçü birimi olarak başta ve ilk başvuru kaynağı olarak matematiği kabul etmek gerekmektedir. Diğer sözel yorumlar objektif olamayacağı ve ve her bir ayrı yorum bizleri farklı sonuçlara ulaştıracağı için ülke matematiğinin kurumu olan TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) ‘nun veri, rakam ve yorumları ile Aydın’ı ele alalım.

Aydın ilinin 2013 yılı sonu itibari ile açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre nüfusu 1 020 957 kişidir. İl ve ilçe merkez nüfusunun toplam nüfusa oranı %100’dür. 6447 sayılı kanun ile Aydın ili büyükşehir statüsüne kavuştuğundan tüm nüfus il ve ilçe merkezlerinde yaşamaktadır. Aydın ilinde genç nüfusun ağırlığı dikkat çekicidir. 2013 yılında il nüfusunun %35’i 25 yaşn altındadır. 25-65 yaş arası nüfus toplam nüfusun %54’ünü, 65 yaş üstü nüfus toplam nüfusun %11’ini oluşturmaktadır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilin 130 kişi olan nüfus yoğunluğu, 100 olan ülke nüfus yoğunluğunun üzerindedir.

2013 yılında Aydın ilinin yıllık nüfus artış hızı ‰14,22’dir. Aynı yılda 6 yaş üzeri nüfus için okuryazarlık oranı %97,3’tür.

Aydın'da 17 ilçe ve belediye bulunmaktadır. (Büyükşehir Belediyesi hariç). Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Efeler, Nazilli, Söke, Kuşadası ve Didim’dir. Nüfus bakımından en küçük ilçesi ise Karpuzlu’dur.

Aydın ili ilk çağlardan beri verimli toprakları, elverişli iklimi, ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Günümüzde tarımsal faaliyetlerin yoğunluğu ve çeşitliliği, turizm olanaklarına sahip olması ilin önemini giderek arttırmaktadır.

Aydın ilinde 2012 yılında toplam tarımsal alan 368 338 hektardır. Bu alanın 151 681 hektarı toplam işlenen tarım alanı, geri kalanı ise uzun ömürlü bitkiler alanıdır.

Aydın ilinde bitkisel üretimde en çok katma değer yaratan ürünler; incir, zeytin, pamuk ve kestanedir. Aydın, incir ve kestane üretiminde Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır.

Aydın, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu üçgeninin tam ortasında yer alan Türkiye’nin tarım, sanayi ve dış ticaret ile turizm faaliyetlerinin bir arada bulunduğu, ekonomisi en gelişmiş bölgelerden olan Ege Bölgesi içindedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.