Takip Et

TÜRK ÇİFTÇİSİNİN 2017 YILI BEKLENTİLERİ-4

Türk çiftçisinin 2017 yılından beklentileri arasına ihracatı öncelikli olarak başa almak gerekmektedir.

2016 yılı, özellikle Rusya ve Ortadoğu ülkelerine ihracat açısından kayıp bir yıl olmuştur.

Yumurta, tavuk eti, kuru meyve, sebze ihracatında yaşanan düşüşler, öncelikle üreticiye olumsuz olarak yansımıştır.

Her sektörün birbirine muhtaçlığı yaşadığımız bir gerçek. Hiçbir sektörün veyahut pazarlama kanalında yer alan hiçbir kesimin zarar görmesini kattiyen arzu etmeyiz.Ancak zararın yükünü neredeyse tek başına omuzlayan Türk çiftçisi olmuştur.

İşletmeci ve ihracatçı az satmış, az kazanmıştır. Çiftçi ise ihracatın kesilmesini, ürettiği ürünün satış fiyatlarının taban yapması ile yaşamıştır.

Banka borçları artmış, üretimi borçla sürdürür hale gelmiştir.

Zorunlu olarak Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankası'na olan borçlar neredeyse beş yıldır sürekli olarak ertelenmektedir. Faiz ve banka komisyonları hala bu borçların üzerine eklenmektedir ki rakamlar neredeyse ödenemeyecek miktarlara yükselmiştir.

Çiftçinin kurtuluş yolu akılcı ve rekabeti sağlayacak desteklemeler ve ihracat kapılarının açılmasıdır.

TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın tespitleri ise

“2014 yılında 18, 2015 yılında 16,8 milyar dolarlık bir gıda tarım ihracatına imkan tanıyan, yılda ortalama 5,5 milyar dolar dış ticaret fazlası veren tarım sektörünün, Rusya ambargosundan ve komşu ülkeler Irak ve Suriye’deki iç karışıklıklardan çok etkilendiğidir.

Sayın Bayraktar, şöyle konuştu:

“Ocak-Kasım döneminde, yaş sebze meyve ihracatında en önemli pazar olan Rusya’ya ihracat, yüzde 66,5 azalarak 737,8 milyon dolardan 247 milyon dolara indi. Yaş sebze ve meyvede kayıp 490,8 milyon dolar olmuştur.

Her ne kadar Rusya’nın mandalina, portakal, kayısı, şeftali ve erikte ambargoyu kaldırması, bizleri memnun etse de üzüm, domates, elma, lahana, brokoli, salatalık, armut, çilek, soğan, karanfil, tavuk ve hindi etinde yasak devam etmektedir.

Beklentimiz, uygulanan ambargonun tüm ürünlerde kaldırılmasıdır.

Kanatlı sektöründe en önemli pazar olan Irak’ta yaşananlar da bu alandaki ihracatı sıkıntıya soktu.

Sonuçta, 2016 yılının Ocak-Kasım döneminde, ihracat yüzde 3,6 gerilemeyle 15 milyar 156 milyon dolardan 14 milyar 607 milyon dolara, ithalat ise yüzde 1,5 azalmayla 10 milyar 160 milyon dolardan 10 milyar 3 milyon dolara indi.

Görüldüğü gibi tarım ve gıda geçen yılın Ocak-Kasım dönemine göre 392 milyon dolar azalsa da 4 milyar 604 milyon dolarlık dış ticaret fazlası vermeye, ekonomiye katkı yapmaya devam etti.” yönündedir.

Türk çiftçisi 2017’den ihracat kapılarının açılmasını beklemektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.