Takip Et

İNİCİR YOLUNDA ÇABALAR

Hilmi Anaç’ tanır mısınız?

İncirle ilgileniyor, incir ile ilgili yazılanları ve incir literatürünü takip ediyorsanız tanımanız gerekir. Kendisi Umurlu’dan Babası incirin içinden gelme. Tariş Umurlu İncir Birlik’ten emekli olmuş.Oğlu Hilmi ise tarihçi.ADÜ Tarih Bölümü mezunu.Dokuz Eylül Üniversitesi’nde doktora öğrencisi.Üstün bir araştırma yeteneği var.Osmanlıca’ya hakim Tarih şuuru yerinde.

 

İlk eserini 201 yılında verdi. Aydın Ticaret Borsası’nın maddi desteğiyle hayata geçirdiği “İncir-Geçmişten Günümüze”.Aydın ve Ege’de incirin tarihini belgeler ışığında kaleme almış.Resim ve belge fotoğrafları ile desteklenmiş güzel bir eser.” Aydın’ın Balı İncir” adlı esere on sayfalık araştırması ile katkıda bulundu.

 

Aydın denilince akla ilk gelen incir.Bu Türkiye’de de böyle;dünyada da.Ancak incirin tanıtımında yeterince başarılı olduğumuz tartışılır.Son yıllarda Ticaret Odalarımız ve Borsalarımız bu konuda güzel çalışmalar yapmaktalar.

 

Aydın Ticaret Odası Başkanı Sayın Hakan Ülken, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Sayın Adnan Bosnalı,Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Sayın Ziya Aksüt ve Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Aslan’ incirin tanıtımı ve pazarlanması konusundaki çabalarını takdirle karşılıyoruz.Ancak inicrle ilgili basım –yayın faaliyetlerine desteklerini yeterli bulmadığımızı da ifade etmeliyim.

Hilmi Anaç’ın ve bizim yaptığımız çalışmaların daha fazla desteklenmesinin incirin tanıtımı ve ticareti bakımından etkisi tartışılmazdır.

Bu yazı dizimizde yine inciri ele alacağız. İncirin unutulan bir yönünü. İncir bayram ve festivallerini.

 

Germencik ve Aydın’da bu alanda fazlaca etkinlikler yapılmış.İzmir ve Aydın’da incir bayram ve festivalleri düzenlenmiş.

 

Günümüzde ise sadece Buharkent Taze İncir Festivali ile Germencik İncir Festivali kaldı elimizde.

 

Buharkent Taze İncir Festivali’nin bu yıl 13. Yapılacak.12-13 Ağustos tarihlerinde dolu dolu bir programa sahip.

Germencik incir festivali ise son yıllardaki terör olayları nedeniyle ara verilmesine rağmen bu yıl devamı sağlanacak. Germencik Belediye Başkanı Sayın Ümmet Akın’dan aldığımız bilgilere göre Eylül’ün 8-9 ‘unda planlanmakta.

Sayın Akın’ı ilk olarak hayata geçirdiği incir işletme ve pazarlama tesisleri kurma girişim ve çabasından dolayı ayrıca kutlamak gerekir.

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı ve Enstitü çalışanlarını da incir konusundaki bilimsel çabalarından dolayı ayrıca kutlamak gerek.

Konunun en hassas taraflarından birisi de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Fuat Aktaş’da incirin geleceği konusunda değerli çalışmalarını sürdürmektedir.Tebrikler.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.