Takip Et

KORONA SALGINI VE KÖYE DÖNÜŞ

Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde yaşayan insanımızın yönünü köye çevirmesindeki amaçları öncelikle ele alalım:

• Şehir hayatının pahalı olması

• Şehir yaşantısının sinir,stres ve sıkıntıdan ibaret olması

• Huzurve dinginlik ihtiyacı

• Corona salgının şehirlerde daha fazla tehlike arz etmesi.

Konu ile ilgili olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar bir açıklama yaptı.Açıklamada endişerini,doğabilecek sorunları ve tarıma etkilerini dile getirerek konuyu tarım toplumu ve bu toplumun sosyal ve ekonomik geleceği açısından irdeledi.

Sayın Bayraktar öncelikle tespitlerini ortaya koydu:

“Kalabalık şehirlerden kırsala göç başladı. Vatandaşlarımız köy hayatını seçerek hem kazançlarını hem de huzurlarını artırmak istiyor.

Şehrin karmaşasından uzak, toprağın işveren olduğu köylerde çiftçilik yapmak en cazip mesleklerden biri haline geldi.

Koronavirüs salgınıyla birlikte doğal yaşamın önem kazandığını belirtti. Sağlık, ekonomik ve psikolojik gerekçelerle köy hayatına olan ilginin arttı.

Pandemi ile mücadele ederken insanlar, sağlıklarının yanı sıra ekonomik güvencelerini de kaybetme endişesi yaşadı. İnsanlar artık kalabalık şehirlerden uzaklaşarak daha sakin bir hayatı seçmek ve üretmek istiyorlar.

Ekonomik kaygıların, iş kayıplarının etkisi göz önüne alındığında, kentten köye göç edenlerin sayısında bir artış bekliyoruz. Ekonomik kaygıların yanı sıra memleket özlemi ve doğa tutkusunun da tersine göçte etkilemektedir. Köyüne dönüp yeniden toprağını işlemek isteyenlerin yanı sıra, beyaz yakalılar da şehir hayatında elde ettikleri deneyimlerden faydalanarak üretmek, girişimci olmak istiyor.”

Sayın Bayraktar bu konuda bazı sorularla endişelerini dile getirmekte.

“Ama hangi köylere?

Alt yapısını tamamlamış, interneti de dahil iletişimin sağlandığı, tarımsal üretimin yapılabileceği arazilere sahip köylere mi?

Yoksa tarımsal üretimle ilişkisi kesilmiş, sadece yaşlıların ve birkaç hanenin ikamet ettiği köylere mi?

Eğer bu göç toplumsal bir olay haline gelirse,ki öyle gözüküyor bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Yarın devam edeceğiz…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.