Takip Et

JEOTERMALDE MEVCUT DURUM

Geçtiğimiz günlerde iki ayrı toplantının düzenlenmesi “jeotermal” konusunu tekrar ele almamıza neden oldu.

 

Bu toplantılardan birisi jeotermal elektrik santraline yatırım yapan müteşebbislerin oluşturduğu JES-DER'in (Jeotermal Elektrik Santrali Ytırımcıları Derneği) Germencik’te düzenlediği halka açık toplantı diğeri ise Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay başkanlığında kamu kurumları ve sivil ve mesleki kuruluşların katılımı ile düzenlenen “çözüm” toplantısı…

2007 yılında yürürlüğe giren 5686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu, yatırımcıların bu alana aşırı ilgi duymalarına ve yoğun biçimde yatırım yapmalarına yol açtı.

Özellikle Aydın ve Manisa illerinde bulunan jeotermal alanlar deyim yerinde ise “kapış kapış” gitti.

Buharkent Kızlıdere’den başlayan özelleştirme ve satış furyası Salâvatlı, Ömerbeyli, Germencik ile devam etti. Daha sonra yeni ihdas edilen alanlarla sürdü gitti. En son olarak da 16 yeni alan ihaleye çıkacak iken Sayın Valimiz Ömer Faruk Koçak’ın insiyatifi ile bu ihale ertelendi.

Jeotermal yatırımlarla ilgili olarak öncelikle dünyada, Türkiye’de ve Aydın’da durum nedir? Bunu ele alarak başlayalım.

Dünyada 45 ülkede termal kür merkezleri, SPA merkezleri, kaplıca havuzları bulunmaktadır. Bunların az bir bölümünde-başta Türkiye, Filipinler, Meksika, Endenozya, Japonya, ABD, İtalya, Yeni Zelenda olmak üzere jeotermal kaynaklardan elektrik üretimi yapılmaktadır.

Bizde ise jeotermal kaynaklar uzun yıllar kaplıca amaçlı kullanılan doğal çıkışlar olarak süregelmiştir. Orhan Mertoğlu’nun verilerine göre Jeotermal akışkan, 195 adet kaplıcada sağlık amaçlı kullanılmaktadır. Buralardaki kullanım kapasitesi 327 MWt’dır. Türkiye, 1995 yılında, jeotermal ısı ve kaplıca uygulamalarında dünyada 11. sırada iken 2000 yılında 5. sıraya yükselmiştir (Taflan, 2003).

Bu durumda, doğrudan kullanım uygulamalarındaki temel kapasite 992 MWt olmaktadır (Mertoğlu vd., 2003; Dağdaş, 2004).

Ülke genelinde tahmini jeotermal kapasitenin 31500 MWt olduğu göz önüne alınırsa, mevcut potansiyelin ancak % 3.2 sinden faydalanıldığı söylenebilir (Dağdaş, 2004).

Jeotermal enerjiye yapılan yatırımlar dolayısıyla bu sektör dünyada % 5 büyürken bizde ,bizde % 100’lere ulaşmıştır.

Dünyada kapasite, 2012 yılı itibariyle 12 000 MWe’ya, ABD'de kapasite: 3 187 MWe’ya. Türkiye’de ise2017 Şubat ayı itibari ile 860 Mwe'ya yükselmiştir.

Peki bu artışın nedenleri nedir? Niçin bu alana bu kadar ilgi duyulmaktadır?

Yarına… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.