Takip Et

İNCİR AĞACI VE ORMANLARIMIZ-2

Dün ülkemizin en önemli endemik ve ekolojik değeri üstün sınıfta olan sarı lop incirin üetim rakamlarını vermiş,doğal yetişme coğrafyasının sınırlarını belirtmiştik.

Toplam kuru incir üretimimiz 2018 yılı itibari ile 80 bin tondur.

Daha güçlü bir incir ticari sektörünün ortaya çokması,ülke milli çıkarları ve bu değerli ürünün geleceği açısından incir üretim miktarımızın yetmediği tespitini ortaya koymamaız gerekmektedir.

Bunun için de incir üretimimiz artmalı;doğal olarak da incir dikim sahamız genişlemelidir.

Sarı lop incir nemli ve taban ova topraklarını sevmez.Daha çok rüzgar alabilen,az eğimli,bitek ve kur topraklardan hoşlanmakta bu özellikleri taşıyan arazilerde kaliteli kuru incir üretimi sağlanabilmektedir.

Genişleme alanı ovaya ve akarsuya doğru olmayacağına göre yükseltilere doğru olacaktır.

Bu alanlar da hem Küçük Menderes hem de Büyük Menderes ovalarında orman sahalarının çoğunluğunu teşkil ettiği sahalardır.

Bu sahalar içerisinde “2 B” veya “Bozuk orman alanı” olarak adlandırdığımız sahalar da bulunmaktadır.

Bu sahalara,Orman Bölge Müdürlüğü ve teşkilatı tarafından şu ana kadar farklı orman ağaçları dikilerek orman varlığı ve bitki örtüsü çeşitliliği zenginleştirilerek farklı ve güzel ağaç desenleri oluşturulmuştur.

Bu ağaç çeşitleri içerisinde “odun dışı” olarak adlandırılan,çevre halkına ekonomik getiri sağlayan meyve veren ağaç çeşitlerinin dikimi sağlanmıştır.

Bu ağaçlar: Antep fıstığı, ahlat, alıç, badem, ceviz, defne, delice, hünnap, keçiboynuzu, kestane, kızılcık, kuşburnu, mahlep, maviyemiş, menengiç, mürver, sakız ağacı ve zeytin idi.

İncir ağacı doğrudan bir orman bitkisi değildir.Ancak bahsettiğimiz Aydın dağları ve Küçük Menderes vadisinde bozuk orman alanı olarak nitleyebileceğimiz ancak,hem geliri hem de doğal yetişme alanı olarak incirin daha uygun olacağı inancı ile 2017 yılında bir girişimde bulunduk.

Dönemin Orman ve Su işleri Bakanı Sayın Prof.Dr Veysel Eroğlu ile Aydın ‘da yapılan şahsımızın,Ali Çevik,Muğla Orman Bölge Müdürü Sayın Mehmet Çelik,Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Fuat Aktaş,’ın blulunduğu grupta bu konu açılmış, Sayın Bakan bizleri cesaretlendirerek “zeytin” örneğinden yola çıkarak yol gösterici olmuştur.

Bunun üzerine konuyu,TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın bilgisine sunmuş,olurlarını alarak TZOB Hukuk Müşaviri Sayın Cahit Babacan ve Aydın Barosu avukatlarından Sayın Nedim Koç’un hukuki hazırlıkları ile “İncirin Orman ağacı olarak kabulu” amacı ile,Buharkent Ziraat Odası Başkanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Muğla 2. Bölge İdare Mahkemesinde konu ile ilgili idari bir dava açmıştık.

Devamı yarına….

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.