Takip Et

SİYASİ PARTİLERİN SEÇİM BEYANNAMELERİNDE TARIM Cumhuriyet Halk Partisi Seçim Beyannamesi:-4

Seçimlere adım adım yaklaşırken çiftçi/üretici kesimi aydınlatmak amacı ile siyasi partilerin seçim beyannamelerini esas alarak tarıma yaklaşımlarını ele almaya çalıştığımız bu yazı dizimizde Adalet ve Kalkınma Partisini takiben Cumhuriyet Halk Partisi’nin Seçim Beyannamesinde yer alan tarımla ilgili görüş,düşünce ve projeleri ele alıp bu partimizin tarıma yaklaşımını inceleyerek önerilerimizi sunacağız.

CHP önerilerini okuyucularımıza aktarmayı sürdürüyoruz:

 

• “Fındık Borsası”nı Karadeniz’de kuracağız. “

• FİSKOBİRLİK’i piyasayı üretici lehine düzenleyen özerk bir yapıya kavuşturacağız. FİSKOBİRLİK’i dünyanın en büyük doğrudan fındık ihracatçısı ve çikolata üretiminde bir dünya markası haline getireceğiz.

• “2018 yılı fındık alım fiyatını en az 15 TL olarak belirleyeceğiz. Rekoltedeki dalgalanmaya karşı üreticinin gelirini garanti altına alacak bir taban fiyat uygulaması geliştireceğiz. “

Dünya fındık üretiminin lideri olan Türkiye,incir,kayısı ve fındık gibi ürünlerini hem korumalı hem de ihracat esnasında bu ürünleri ilaç hammaddesi değeri ile satabilmelidir. CHP’nin 15 TL fındık için taban fiyatı belirlemesi diğer ürünlerin de bu uygulama kapsamına alınmasını gerektirir. Sadece fındık için taban fiyat belirleyeceğiz, düşüncesi bize 1990’lı yılların propagandalarını hatırlatmakta.

• “Çay-Kur’un ihtiyaç duyduğu finansmanı bütçeden sağlayacak, Çay-Kur’u kesinlikle özelleştirmeyeceğiz. Çay-Kur’u kademeli olarak üretici kooperatiflerine devredeceğiz. “

• “Çay alım kotasını kaldıracağız. Çay-Kur’un üreticinin bütün çayını almasını sağlayacağız. “

Çay da incir ve tıbbi ve aromatik bitkiler gibi korunması gerekli ürünlerdir.

• “Zeytinlikleri koruyacağız. Zeytinyağı üretimi ve tüketimini yaygınlaştıracağız. “

• “Zeytinyağına litre başına 1,5 TL ve sofralık zeytine kilo başına 1 TL destekleme primi vereceğiz. Destekleme primlerini, enflasyon oranında her yıl artıracağız.”

Zeytin üreticisi ve Ziraat Odaları 3573 Sayılı Zeytincilik ile ilgili yasanın 20. Maddesinin korunmasından yanadır. Zeytinliklerin korunması hayati bir meseledir. Sofralık dane zeytine destekleme ödenmesi için Ziraat Odaları yıllardır mücadele vermekte. Ancak zeytin ve zeytinyağına verilecek olan desteklemeler değişkendir ve oran ve miktarları enflasyon ve üretici fiyatları ile ilgilidir. Ancak 2019 yılı için bu miktarları vereceğiz, denebilir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.