Takip Et

GÜBRE BAYİ DENETİMİ TEBLİĞİ HAKKINDA

Geçtiğimiz yıllarda başta PKK olmak üzere bazı terör örgütleri el yapımı patlayıcılar üretmek üzere nitratlı gübreleri bomba malzemesi olarak kullanmaya başlayınca devletimiz ve güvenlik güçleri haklı ve doğru bir kararlar dizisi ile nitratlı gübrelerin satışını ve kullanımını denetim altına almak için bazı kararlar aldılar.

Tarım Kredi Kooperatifleri, İçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlükleri ve Ziraat Odaları’nın katkıları ve işbirlikleri ile geçtiğimiz iki yıllık süre içerisinde güvenlik güçlerinin topyekun mücadelesi de dahil olmak üzere büyük oranda el yapımı patlayıcıların üretiminin önüne geçildi.

Ancak tarımsal üretimde özellikle % 33 nitrat gübrelere ihtiyaç duyulan bazı tarımsal üretimlerde verim düşüklükleri de yaşandı. Diğer gübrelerin ikamesi nitratlı gübrelerin sağladığı verimi yerine getiremedi.

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı 21/12 2017 tarihinde 320546 sayılı bir tebliğ ile “Gübre Bayi Denetimi” ni gündeme aldı.

Bu tebliğde Gübre Bayilerinin Denetlenmesi konusu ele alınmaktaydı.

Konuyu 10 Kasım 2018 tarihinde Aydın Ticaret Borsası’nda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Fuat Fikret Aklaş,Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu üyesi Sayın Rıza Posacı ,Aydın Ziraat Odaları Başkanları ve Aydın İlçe Tarım ve Orman Müdürleri toplantısında gündeme getirdik.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Gübre bayilerinin hem terör, hem mali hem de gübre savurganlığı hem gübre kalitesi ve çuval başı miktarları açısından kesinlikle denetlenmesi hem de sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiği konusundaki inanç ve kararlılığımızı belirtelim.

Bizler üretici temsilcisiyiz ve gübre bayilerinin sözcüsü değiliz.

Ancak şunu da ortaya koyalım ki “Gübre Bayii” müessesesi en az kâr getiren ticari dallardan birisidir. Teminatları çok yüksek, ticari dolaşımı ve ödeme usulleri gayet katıdır.

Bir gübre bayisinin bir çuval başı kârı yaklaşık olarak 3-5 TL düzeyindedir. Veresiye giden bir çuval gübrenin ücretinin geri dönmemesi bayi için yaklaşık olarak 20 çuval daha gübre satarak telafi edilecek anlamındadır.

Anlatmak istediğimiz konu ise: Bu tebliğde 31/12/2017 Tarihine kadar Gübre Bayilerine, takip amaçlı kamera sisteminin kurulması, istenmektedir.

Her ne kadar bu sistemlerin kurulması bizim bilmediğimiz yeni bir tebliğ olmadan ertelenmiş ise de hala yürürlükte görünmektedir.

Bu tebliğin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Zira ,ilk tebliğ tarihinden sonra telefon operatörü firmalar takip sisteminin kurulması için sistem bedeli olarak kurulum ve ekipman ücreti 5 bin TL,tek kamera için aylık 199 TL. iki kamera için ise 399 TL.fiyat belirlediler.

Sonuçta gübre takibi için bunun bedeli yılık yaklaşık olarak 10 bin TL’ye varmaktadır.

Bu denetlemenin ya telefon operatörlerince karşılanması ya da farklı bir biçmde çözümlenmesi gerekmektedir.Çünkü bazı kamu kurumları,kooperatifler ve Ziraat Odaları da gübre Bayilik ruhsatına sahiptir .Bunlara ek yük getirilmemelidir.

Tarım Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu Beyler’in dikkatine. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.