Takip Et

YUNANİSTAN TARIMINA GENEL BİR BAKIŞ

Yunanistan geleneksel olarak bir tarım ülkesi olmamasına rağmen tarım ürünlerini değerinin üzerinde ihraç etme becerisinden dolayı tarımsal ihracatı bizden ortalama 7-8 milyar dolar fazladır.Üretimde ise çok çok gerimizde.

Dünya Bankası istatistikleri, Yunanistan’ın toplam yüzölçümünün % 65’inin tarıma elverişli olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, Yunanistan’da tarımın GSYİH içindeki payı son beş yılda biraz da olsa yükselerek, 2011 yılında % 2,7 iken 2016 yılında % 4,1 olmuştur.

Yunanistan polikültür bir tarım desnine sahiptir.AB’nin en gözde tütün üreticisidir.Şeftali konservesinde liderdir.Zeytin ve zeytinyağında İspanya ve İtalya ile beraber AB’nin önde gelen ülkesidir.

Diğer AB ülkelerinin aksine, Yunanistan'daki arazi verimliliğinin azalıyor ve diğer AB ülkelerine kıyasla kooperatifler alanında değerlendirilmeyen büyük bir potansiyelin bulunmaktadır.

En önemli sektörlerden birisi de balıkçılıktır.

Balıkçılık sektöründe ise en son yayımlanan veriler 2015 yılına aittir. Ülkede 2015 sonu itibariyle 64,236 ton ağırlığında 207,5 milyon € değerinde balık tutulmuştur. Yunanistan balık çiftliği sektöründe 2015 yılı verilerine göre; toplam 455.941,7 bin Euro değerinde 87.289,7 ton balık üretilmiştir. Avruğa Birliği ülkeleri arasında Yunanistan balık çiftliği üretiminde Norveç, İspanya, İtalya’dan sonra en önemli yeri tutmaktadır. Bu çiftliklerde daha çok çipura, levrek ve kabuklu deniz ürünü üretimi yapılmaktadır.

Yunanistan bir çok üründe kendi ihtiyacını karşılayacak kadar üretime sahip olmakla birlikte et ve mandıra ürünlerinde önemli bir ithalatçı konumundadır. Bazı tahıl çeşitleri yine ithal edilen tarımsal ürün grubunda yer almaktadır.

Domates üretiminde de dünya sıralamasının önemli bir yerindedir. Tütün ve şekerpancarı önemli ihracat kalemleridir.

AB Akdeniz ülkelerinde gıda satışlarının yüzde 42'si kooperatifler aracılığıyla gerçekleştiriliyor ki bir bütün olarak AB için bu rakam yüzde 39 iken, Yunanistan'da yüzde 17'ye karşılık geliyor.

Yeni tarımsal reformlar kapsamında kalitenin miktara nazaran öne çıkartılmasını öngören politikalar çiftçilikle uğraşan kesimlerin şiddetli protestolarına neden olmuştur. Pamuk’ta Theselya, Makedonya, Trakya ve anakara Yunanistan başlıca üretim bölgeleridir.

Verimi düşük olsa da bir pamuk ülkesidir. AB’nin desteklemeleri sayesinde Türkiye’ye pamuk eden ülkeler arasında önlerde yer almaktadır.

Tarım sektöründe çalışan sayısı 2016 yılında 454.5 bin’dir. 2017’nin ikinci çeyreği itibariyle bu sayının 457 bin’e ulaştığı görülmektedir.

Yunan çiftçisi “beleş” e alımış bir kesimdir.1981 sonrasında AB tarım fonlarının kaymağı Yunan çiftçisinin ekmeğne sürülmüştür.1981-1995 yılları arasında AB tarımsal hibe desteği almayan çiftçiler adeta dayak yemişlerdir.1991’de her çiftçiye bir otomobil ve bir arazi aracı adeta hediye edilmiştir.

Ancak 2015 göstermelik ve diplomatik ekonomik krize yaklaşılırken bundan olumsuz olarak en fazla etkilenen kesim tarım sektörü olmuştur. Buna rağmen tarıma yapılan hibe, ucuz ve uzun vadeli krediler,hibe şeklindeki desteklemeler hala sürmektedir.AB hibe destekleri “komik” denebilecek alanlarda dahi yapılabilmektedir.

Ancak traktör ve ekipman desteklerinde duraklamalar meydana gelmiş,Yunan çiftçisinin elindeki ekipman çağın gerisinde kalmış ve eskimiştir.

Yunanistan’da toplam 390 bin civarında traktör bulunmakta olup, her yıl yaklaşık 500,000 ton gübre tüketilmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.