Takip Et

DEVLET DESTEKLEMELERİ KARŞISINDA TARIM SEKTÖRÜNÜN DURUMU

Covid-19 salgını politikacılar, bürokratlar ve yönetenler açısından hangi sektörlerin önemli hangilerinin arka plana atılmaya ve ihmale uygun olduğunu ortaya koydu.

Kıstas ne diye sorulacak olursa sektörlere yapılan desteklemelerden alınan paydır,payların miktar ve oranlarıdır.

Çalışanlara yeterli olmasa da iş yerlerinde mevcut çalışma sürelerinin geçici olarak azaltıldığı ya da tamamıyla durdurulduğu durumlarda, sigortalı çalışanlara çalışamadıkları dönem için 3 ayı aşmama koşulu ile devlet bir gelir desteği uyguamıştır.Bundan da yararlanan işverenler olmuştur.Zira kendileribe maliyeti 3 bin TL’yi geçen bir işgören işten uzaklaştırılarak 1100-1500 TL ile devlete bırakılmıştır.

Salgın nedeniyle mücbir sebep kapsamında yer alan sektörler ile 65 yaş üzerinde olan kişiler ve kronik rahatsızlıkları bulunanların SGK primleri ertelenmiştir.

Salgın nedeniyle destekler kapsamında Muhtasar beyannameleri birleştirmesi,yapılan vergi düzenlemeleri, Geri Kazanım Payı beyannameleri altı ayda bir verilmesi , Konaklama vergisinin ertelenmesi, Kurumlar vergisi tahakkuk ve ödemesi 30.04.2020 tarihine uzatılması, Hava yolu taşımacılığı iç hatlarda 3 ay süresince KDV %1’e düşürülmesi, KDV tevkifatı uygulanmaması, muhtasar beyannameleri 3 ay ertelenmesi bazı desteklemeler iş ve esnaf dünyasına katkı sağladı.

Kredi ve finansman alanlarında ise; ihracatta yavaşlamanın önüne geçmek için ihracatçıya stok finansmanı desteği verilmesi, temerrüde düşen firmalara ait kredi siciline ”mücbir sebep” notu ile ödeme rahatlığı, Firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri en az 3 ay süreyle ertelenmesi, konutlarda kredi verilecek miktar %80’den %90’a çıkarılıp, asgari peşinat %10’a düşürülmesi, esnaf ve sanatkârlar, Halkbank’a olan kredi borçlarının Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay faizsiz olarak ertelenmesi, firmalar ve KOBİ’lere kredi önceliği vs.

Tarım için neler yapıldı derseniz;

Açıklanan paketlerde tarım sektörü ilgili herhangi bir destek yer almadı. Tarım sektörünün adı sadece 3 aylık bir ertelemede geçti.Periyodik olarak yıllardır ödenen tarımsal destekler salgın kapsamında gibi gösterildi.Oysa bu dönemde en önemli sektör, tarım idi

Özellikle bu dönemde, ekim-dikim zamanında yükselen girdi fiyatları ile üreticinin baş edebilmesi için nakdi destekler şart idi.Bunların hiç birisi gerçekleşmedi.

Halbuki Tarım sektörü, Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişiminde çok önemli görevler üstlenmiş ve ülke kalkınmasının lokomotifi olmuştur.

Tarım; ülke nüfusunun beslenmesi, ülkemize katılan sığınmacıların gıda ihtiyacının ve istihdamlarının giderilmesi milli gelire ve milli istihdama katkısı, gıda ve ihracat sanayii sektörüne hammadde sağlaması, sanayiye girdi alımları ve hammadde temini ile sermaye katkısı vermesi, ihracata doğrudan ve dolaylı olarak katkısı nedeniyle tüm dünyada vazgeçilmez ve gıda üretiminin güvenliği nedeniyle de stratejik bir sektör niteliğindedir.

Fakat finans, ihracat,madencilik,inşaat,enerji sektörlerinin bürokrasi ve politikacılar üzerindeki ağır etkisi tarımın daha da geriye atılmasına neden olmuştur. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.