Takip Et

CEVİZ ALANLARINDAKİ ARTIŞ VE CEVİZ İLE İLGİLİ RAKAMLAR-1

Şahsım ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Buharkent Ziraat Odası olarak en önemli hedeflerimizden birisi Buharkent’in Gündoğan, Ericek ve Muratdağı mahallelerinde bulunan yaklaşık 30 bin dekar atıl tarım arazisinde aktif tarım yapılmasını sağlamak.

Bunun içinde başta İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile proje işbirliği çalışmalarımız sürmekte. Sırası gelmişken proje çalışmalarımızdaki üstün katkılarından dolayı Aydın İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Sayın Fuat Aktaş ve Muğla Orman Bölge Müdürü Sayın Mehmet Çelik’e teşekkür ederim.

Konumuza dönersek yukarıda bahsettiğim organik tarıma uygun bu bölgeye uygun tarım ürünleri üzüm, tıbbi aromatik bilgiler ve ceviz olarak tespit edildi.

Üreticilerimiz ülke genelinde ceviz alanlarının genişlemesi ile ilgili olarak arz-talep dengesinin bozulacağı, gün gelir fiyatlar diğer tarım ürünleri fiyatları derecesine düşer kaygısındalar.

Bu kaygıya karşılık olarak TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar Ceviz ile ilgili üretim ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar şu tespitlerde bulunmakta:

“ Ceviz üretiminde Çin, ABD, İran’ın ardından dördüncüyüz.

“ Dünya üretiminin yüzde 5,3’ünü karşılıyoruz ama ihracatımız 22,4 milyon dolarken, ithalatımız 172,8 milyon doları buluyor.”

“Kabuklu cevizin ithal kilogram fiyatı 2,37 dolar, kabuksuz olanı5,75 dolarken, kabuksuz Türk cevizinin ihraç fiyatı 8,98 dolardır.”

“Anadolu cevizi, ithal cevizden yüzde 56 daha fazla paraya ihraç ediliyor. Bu avantajı değerlendirelim.”

“Kafkasya ve İran ile birlikte cevizin anavatanı olan Anadolu’nun olağanüstü lezzetli ceviz çeşitleriyle çok daha fazla üretim yapıp dünyaya satabiliriz. ”

“Cevizde hedefimiz, öncelikle ‘kendine yeten’ ve sonrasında ‘ihracatçı’ konumuna gelerek, tıpkı fındıkta olduğu gibi yüksek döviz geliri elde eden ülke olmaktır.”

“50’den fazla ülkede üretilen cevizde Çin’in yüzde 46,8 payla ilk sırayı aldığını, bu ülkeyi yüzde 15,1 payla ABD, yüzde 13 payla İran ve yüzde 5,3 payla Türkiye, yüzde 3,7 payla Meksika, yüzde 3 payla Ukrayna, yüzde 1,7 payla Şili, yüzde 1,3’er payla Özbekistan ve Hindistan, yüzde 1 payla Fransa’nın izlemektedir.”

Türk insanın ceviz tüketimi dünya ortalamasının 6 katına varmaktadır.

Cevizin ülkemizde çok tüketim alanı bulunan ürünlerden birisidir. Yağı çıkarıldığı gibi pasta, tatlı ve baklava üretiminde yoğun olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizde çok sayıda kuru yemiş dükkân ve mağazasının bulunması bu ürünün satışında ayrı bir üstünlük sağlamaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.