Takip Et

İYİ TARIM UYGULAMALARI NASIL YAPILIR

İyi Tarım Uygulamaları'nın (İTU) amaç ve uygulama gerekçelerini anlattıktan sonra bu uygulamayı gerçekleştirmek isteyen kişi ve kuruluşlara ışık tutmak bakımından ugulama yolu ve planını sunalım.

İyi Tarım Uygulamaları, kontrol altında yapılan bir üretim biçimi olduğundan, denetleme, bu uygulamada önemli bir yer tutmaktadır. Üreticlere gelir sağladığı kadar sorumluluk da yüklediğinden öncelikle üreticilerin İTU konusunda aydınlatılması gerekmektedir. Bunun için üç kurum muhatap alınabilir:

İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Ziraat Odaları, Tarımsal Danışmanlık şirketleri.

Büyük arazi sahibi ve yüksek miktarda üretim yapabilen üreticiler tek başlarına Tarımsal Danışmanlık şirketleri ile anlaşma yaparak İTU uygulamalarına geçebildikleri gibi küçük üreticiler grup oluşturarak bu uygulamayı gerçekleştirebilirler. Grupların, tarımsal danışman bulundurmaları ve yetişmiş elemanları mevcut olduğundan, ziraat odaları bünyesinde oluşturulması, hem kontrol hem denetleme hem de bir yığın evrakın düzenlenmesi bakımından daha uygun olacaktır.

Oluşturulan grupların ürettikleri tarım ürünleri arasından İTU uygulamalarına en uygun olanları seçilmelidir. En çok miktarda üretilen, ekonomik getirisi ve pazarlama şansı yüksek, ihracatı sürmekte ve dış alıcısı bulunan ürünlerin tercihi doğru olacaktır. Aydın ili için incir, zeytin, kestane, nar, elma, üzüm, ceviz, pamuk ve zirai ilacın en az kullanıldığı sebzeler tercih edilebilir.

İyi Tarım Uygulamaları standardında bir üretim yapmak isteyen kişi ve kuruluşlar, öncelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş sertifikasyon kuruluşları ile irtibata geçerek anlaşma yapmalıdır.

Bu kuruluşlarla yapılacak anlaşmalar çerçevesinde, öncelikle üretim faaliyetine, üretim sürecinin kayıt altına alınmasıyla başlanmalıdır.

Ürünün sertifikalandırılması için kayıt tutma ve izlenebilirlik şarttır. Bu nedenle; üretimin başlangıcından itibaren yapılan bütün işlemler, üreticiler tarafından kayıt altına alınarak saklanır.

Kontrol kuruluşları tarafından üretim yerinde ve kayıtlarda yapılan denetimler sonucunda, iyi Tarım Uygulamaları kriterlerine uygun olarak üretildiği anlaşılan ürünler için sertifikasyon kuruluşlarınca "İyi Tarım Ürünü Sertifikası" düzenlenerek üreticiye verilir.

Üreticiyse bu sertifika sayesinde, ürününü daha sağlıklı olarak sofralara ulaşması imkânına kavuşmuş olur.

İyi Tarım Uygulamaları sertifikasını bitkisel üretim yapan üreticiler ile bu ürünleri paketleyen firmalar alabilmektedir. Üreticiler, tek tek sertifika alabilecekleri gibi, üye oldukları üretici birlikleri veya kooperatifler kanalıyla, grup halinde de alabilirler.

Aydın ili için özellikle grup uygulamaları tavsiye edilmelidir. Çünkü Aydın’da Söke hariç tutulduğunda, tarım arazi parsellerinin büyüklükleri ortalama olarak 8- 15 dekar civarındadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.