Takip Et

BURSA SİYAHI İNCİRDE ÖNEMLİ BİR SORUN:ETEPHON

Aydın incirinin –taze ve kuru- sorunları hakkında yazmamıza TV DEN ‘DE konunun yetkin isimleri ile programlar yapmamıza,politikacı,bürokrat ve diğer tüm ilgili kesimlerle sorunların çözümü için temas,görüşme ve bilgi transferleri yapmamıza rağmen sorunlar hale üreticinin yakasına yapışmış vaziyette sürmekte.

Üretici ve üretici temsilcisi olarak sorunlara yaklaşımımız, bakış açımız ve çözüm önerilerimiz aşikardır.Ve önerilerimizin odak noktası incir üreticisi amacı ise incir üretiminin sürekliliğidir.

Yanlış da olsa diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi incirde de sorunun gerçek sahibi olan devlet ve hükümet açısından “incirin sorunları” çözüm beklemektedir.

Hemen her tarım ürününün geleceğinin teminatı ihracatı ile doğrudan ilgilidir.

Son yıllarda yaş taze meyve ihracat kalemleri arasında Bursa siyahı incir de yer aldı.

Bursa siyahı incir Karadeniz menşeli bir incir çeşidi. Daha sonra Bursa Da yoğun olarak yetiştirilmeye başlandı.Bursa için coğrafi işareti alındı.İlk ihracat bölgesi olarak da Bursa ili ortaya çıktı.

Bursa siyahı incir iç ve dış pazarlarda aranan ve tutulan sofralık incir çeşididir. İncir yetiştiriciliğinde karşılaşılan önemli konular arasında bitki korumayla ilgili sorunlar yer almaktadır.

Bursa siyahı fiyatlandırmasında her bölge kendine has uygulamalar içerisindedir.

İhraç değeri yüksek olan Bursa siyahı incirde önceleri Bursa bölgesinde etephon kullsnılmaktayken Bursa Valiliği ve Tarım Bakanlığı kanalıyla bu BGD’nin kullanımı yasaklandı.

Çünkü Özellikle muz, narenciye, kavun, armut, domates, ananas, hurma gibi meyvelerin sarartılıp olgunlaştırılmasında etilen salgılatıcı olarak kullanılır. ethephon uygulanan ürünlerde etilenin parçalanması sonucu monokloroasetik asit oluşarak üründe birikebilmektedir. Aşırı düzeyde toksik olan bu maddenin gıdalarda mevcut olması tehlikeli ve yasaktır.

Günümüzde makinalı pamuk hasadında yaprak döktürmek amacı ile kullanılan ethephon bazı kesimlerce meyve ve sebze renklendirici ve erken olgunlaştırıcı olarak kullanılmaktadır. Ancak gıda olarak tüketilen meyve ve sebzelerde ruhsatlı değildir, kullanımı yasaktır.

Etephon uygulanmış gıdaları tüketen insanlarda istenmeyen hücre bölünmelerine neden olarak kansere yol açmaktadır.

Son zamanlarda bazı ihracat firmaları etephonu Bursa siyahı incirde kullanarak üreticilerimizi hem sağlıkları hem de idari para cezası yönünden zor durumlara düşürmektedirler.

Bu konuda Aydın İl Tarım ve Oran Müdürlüğü başarılı bir denetleme yapmaktadır.

Çiftçilerimizin bu insan sağlığına zararlı ürünü kullanmamaları ve kullanan,ürününü sattığı ihracatçıyı engellemesi, hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.