Takip Et

KANSERLE MÜCADELE VE TIBBİ BİTKİLER

Günümüzde toplumumuzu en çok korkutan hastalıkların başında kanser çeşitleri gelmekte.Bunun da nedeni kanserin sinsi bir hastalık olması,bazı çeşitlerinin bel bir evreden sonra tedavilerinin beklenen yararı sağlamaması.

Çaresizliğin olduğu yer ve zamanda insanoğlu derdine çare bulabilmek için her yöntem ve araca baş vurabilmektedir.

Buda bazı hokkabaz,şarlatan ve dolandırıcılara yeni çalışma alanları yaratmaktadır.Ambalaja soktukları her bitki veya hayvansal ürünü bu çaresiz ve ümütsiz kesime fahiş fiyatlardan satarak mesleklerini icra etmektedirler.

Günümüzde kanserle mücadele kemoterapi,sentetik ve kimyasallarla mücadele şeklinde sürerken alternatif tıp olarak kabul edilen tıbbi ve aromatik bitkilerle desteklenen bir tedavi metodu da kabul görmüştür.

Tek başına tıbbi ve aromatik bitkilerin kanser hastalarının yararına olduğunu iddia etmek bilim dışıdır ve kanserli hastaları doktordan uzaklaştırmak ve onlara zarar vermekten başka bir sonuç vermemektedir.

Kanserden korunmak esas olduğuna göre yaşama ve beslenme biçimimizde bazı ilkeleri kabul etmek gerekir.

Temiz hava,temiz su,bol oksijen, stressiz bir hayat-BU NASIL OLACAKSA- ve anti kanserojen besinlerle beslenme alışkanlıkları.

Günümüz biyolojisi ve biyo-kimyası insan sağlığına yararlı anti kanserojen bitkileri labarotuvar ortamında tespit edebilmekte,tıp da araştırmaları ile bu bitkilerin tedvi imkanlarında kullanımını sağlayabilmektedir.

Bugün tıbbın ve biyolojinin ortak kanaati bitkiler içinde turuncu,kırmızı,mor ve siyah meyvelei olanların bir bölümünün anti kanserojen maddeler içerdiğidir.

İşte anti kanserojen bileşikleri taşıyan bu bitkilere tıbbi bitkiler adını vermekteyiz.

Ülkemizdeki 30 kadar üniversitede Tibbi ve Aromatik Bitki Bölümlerinin açılmış olması bu bitkilerin ticari ve ekonomik değeri yanında tıp açısından önemine işarettir.

Geçen haftalarda bu doğrultuda araştırmalar yapmak,Buharkent’te de ADÜ Buharkent Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 2017-2018 öğretim yılında açılışı yapılarak öğrenime başlayan Tibbi ve Aromatik Bitki Bölümünün ve laboratuvarının hammadde ihtiyacına çare olmak,Buharkent tarımına da katkı amacı ile Tibbi ve Aromatik Bitkilerin Buharkent’te de yetiştirilmesini sağlamak amacı ile Buharkent İlçe Gıda Tarı ve Hayvancılık Müdürü Sayın Zeki Berhuni, Buharkent Meslek Yüksek Okulu Müdürü Sayın Doç.Dr.Mesut Kırmacı, Tibbi ve Aromatik Bitki Bölümü Öğretim üyesi Sayın Yard.Doç. Dr.Metin Armağan ile Yalova Atatürk Merkez Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’ne ziyarette bulunduk.

Amacımız tüm Tibbi ve Aromatik Bitkilerin yanı sıra Yalova Atatürk Merkez Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Yılmaz Boz Bey’in ,bize daha önceden fidanlarından gönderdiği “Aronia”bitkisi hakkında da bilgi sahibi olmaktı. (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.