Takip Et

İNCİR İÇİN İLEĞİN ÖNEMİ

İncirimizin iç piyasada değer bulması, ihracata yönelerek dış pazarlarda alıcı bulması, sürekli ve kalıcı pazarlar elde etmesi öncelikle kalitesine bağlıdır.

İşletmeci ve ihracatçılarımızın tesislerinde her bir tanesi özenle seçilmiş, sağlıklı, lezzetli, hoş görünümlü, Aydın’a özgü markalı, güzel ve “al beni” diyen, ambalajlı olarak incir tüketicisinin sofrasına ulaştırdığımız zaman, bu değerli meyvemizin geleceğini güvence altına almış oluruz.

 

İncirin kalitesinin ilk şartı da sağlıklı ilek ve doğru ileklemedir. İncir üretiminin diğer bitkisel üretim dallarından bir farkı da ilekleme işlemidir. Erkek incirde bulunan tozların(polen), insan emeğiyle, ilekte bulunan arıcıklarla meyve veren ağaca taşınması ile döllenme işlevini yerine getirmektedir. İlekleme işlemi, ilek üretiminden ilekte bulunan arıcıkların dişi incire intikaline kadar uzanan zorlu, bilimsel ve dikkat edilmesi gerekli bir süreci içerir.

 

İlek, Bursa siyahı, morgüz, sarı zeybek ve en yaygın çeşidimiz olan sarı lop incirlerin döllenmesinde mutlaka kullanılmaktadır.

İlek, erkek incir ağacının meyvesi olup, şubat-mart ayları sürecinde erkek incirlerde, çiçek gözlerinden meydana gelirler. Daha önce doğmuş olan kış ileği diyebileceğimiz boğalar işlevini kaybedip dökülürken, haziran başlarında ilekler olgunlaşarak dişi incir ağaçlarına asılmaya hazır hale gelirler.

 

İşte bu günlerde ilek sezonuna girmekteyiz. İncir üreticisi için başta fiyat ve kalite olmak üzere “ilekleme” faaliyetleri başlayacak. Ancak çözülmemiş sorunlarla beraber…Bu sürecin dört tarafı bulunmaktadır: İlek üreticisi, ilek satıcısı, teknik elemanlar ve incir üreticisi. Fiyatlar her üründe olduğu gibi öncelikle arz-talep dengesi çerçevesinde oluşmakta. Kalite ise ilek üreticisinin çabasına, iyi niyetine bağlı. Bir de ilek üreticisinden ileği alıp pazar pazar, köy köy dolaştıran ilek satıcılarının merhametine …

 

Aydın’da ilek üretimi, Kuyucak ve Bozdoğan başta olmak üzere Germencik ve İncirliova’nın bazı bölgelerinde yapılmaktadır.

Burada ilk görev, ilek üreticisine düşmektedir. Çünkü elde edeceğimiz kaliteli incir meyvesinin ilk şartı sağlıklı, verimli ve hastalıksız ileklerin incir bahçelerine taşınmasından geçmektedir. İlek üreticisi, ileğin her döneminde hastalıklı ilekleri ağacından toplayarak yakmak ve hastalıkları yok etmekle yükümlüdür. Her bir hastalıklı ilek, yüzlerce incir meyvesinin fungal hastalılara gark olmasına neden olmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.