Takip Et

KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ AÇISINDAN KEKİK ÜRETİM FIRSATLARI

İ.Bülent Gürbüz ve Hasan Karahan’ın 30-31 Ekim 2014 tarihlerinde Ankara’da Ulusal Aile Çiftçiliği Sempozyumu’na sundukları , “Küçük Aile İşletmelerinde Tıbbı ve Aromatik Bitki Yetiştirme ve Pazarlama Olanakları” adlı bildiride hangi bitkilerin üretimlerinin küçük aileler için uygunluğu araştırılmıştır.

Bunlardan ilki kekiktir. Ülkemiz kekik üretiminde ilk sırayı Denizli ili almaktadır.

Dünya kekik dış ticaret hacmi yaklaşık 12-13 bin ton civarındadır. Türkiye son beş yılda yaklaşık 9-12 bin ton kekik ihraç ederek dünyada lider ülke konumundadır. Halen dış satımı yapılan kekiğin yaklaşık %80’i tarla koşullarında üretilmekte, %20’si ise doğadan toplanarak sağlanmaktadır.

Türkiye dünyada gerçekleşen kekik ticaretinin yaklaşık olarak %70’ini elinde tutmaktadır. Bu üstünlükten hareket ederek ülkemizde kekik tarımının geliştirilmesi ve daha da yaygınlaştırılması, arz-talep dengesini gözetmek şartı ile gerçekçi bir üretim politikası olacaktır.

Kekik, Türkiye’nin 2008 yılı toplam baharat ihracatı içerisinde %42’lik payla ilk sırada yer almaktadır. ABD, Türkiye’nin kekik ihracatı içerisinde %25’lik payla ithalatçı ülkeler içinde ilk sırada yer almaktadır. Diğer önemli ithalatçı ülkeler sırası ile Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya’dır.

E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Emine Bayram’ın “Kekik Yetiştiriciliği” adlı makalesine göre “Kekiğin özellikle Akdeniz Bölgesini kapsayan geniş bir yayılma alanı vardır. Daha çok Yunanistan, Adalar ve Güney-Batı Anadolu esas yayılma alanıdır. Deniz seviyesinden 1400 m. yüksekliğe kadar doğal olarak yayılış göstermektedir.”

 

“1999 yılı verilerine göre Türkiye’den 16.556.474 dolar değerinde 7.639.971 kg drog kekik (2.16 dolar/kg) ve yaklaşık 606.655 dolar karşılığında 68.509 kg kekik yağı ihracatı yapılmıştır. 1990 yılında ise dünya kekik ticareti 6000 ton olup bunun yaklaşık 2500 tonu Türkiye’den sağlanmıştır. Türkiye kekik ihracatında özellikle son on yılda belirgin bir artış gözlenmiştir. “

Kekik kullanım alanı çok geniş olan, “iyi bilinen bir halk ilacı olup, hem tıp alanında hem de yemeklerde baharat olarak tüketilmektedir. Kullanılan kısımları herbası, yaprakları ve uçucu yağıdır. Başlıca et yemekleri, sebze yemekleri, çeşitli sos ve salatalarda, peynirlerde ve sosis üretiminde, sindirim sistemi ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında, hazımsızlık, iştahsızlık ve öksürüğe karşı kullanılmaktadır. Antiseptik, yatıştırıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, kramp çözücü özellikleri vardır. Kozmetikte, alkollü ve alkolsüz içeceklerde kullanılır. Gıdalarda bozulmaya ve gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler üzerindeki antibakteriyel etkileri nedeniyle son yıllarda fazlaca aranan bir baharat bitkisidir.”

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.