Takip Et

TARIMDA DOĞAL AFETLER VE TARSİM İLE İLGİLİ ÖNERİLER

Çiftçi kazanmak için öncelikle doğa ile,doğal afetler ile mücadele atmektedir.

Ülkemizde de doğal afetlere karşı koruma kalkanı öncelikle tarım sigortaları (TARSİM) dir.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Şemsi Bayraktar, TARSİM ile ilgili yenni önerilerini şu şekilde belirledi:

“Don zararına karşı TARSİM’in kapsamı genişletilmelidir”

Hava sıcaklıklarının Mart ayında ülke genelinde normallerin altında gerçekleştiğini belirten Bayraktar, bu yüzden don zararlarının meydana geldiğini belirtti ve açıklamasına şöyle devam etti:

“Düşen hava sıcaklıkları Adana, Mersin ve Gaziantep illerimizde, don zararına neden oldu.

Burdur ilinde gerçekleşen aşırı kar yağışı, seralarda kar ağırlığı oluşturdu ve seralar zarar gördü. Don zararı ile birlikte gerçekleşen poyraz, zararı daha da artırdı.

Adana, Mersin ve Gaziantep illerinde eksi 5 derecelere kadar düşen hava sıcaklıklarıyla gerçekleşen don afeti, meyve bahçelerinde ekimi ve dikimi yapılan domates, biber, kavun, karpuz, patates, şekerpancarı gibi ürünlere zarar verdi.

Bilindiği üzere, bu yıl Birliğimizin de talebi doğrultusunda şeker pancarı, çerezlik kabak, domates, biber, patlıcan ürünlerinde oluşan don zararı TARSİM kapsamına alındı. Ancak, don afeti yaşanan illerde TARSİM kapsamında olan ve zarar gören şekerpancarı, kabak, domates ve biber ürünlerine poliçe yaptıran üreticilerimiz tazminat alamadı.

TARSİM mevzuatları gereği don riski kapsamında olan şekerpancarında 1 Nisan-1 Haziran, çerezlik kabak, domates, biber, patlıcan ürünlerinde ise 1 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında don zararı yaşanması durumunda üreticiler yeniden ekim dikim masrafı olarak tazminat alabilmektedir. Ayrıca, zarar gören patates, kavun ve karpuz ürünlerinde don zararı da TARSİM kapsamında değildir.

Adana, Mersin illeri turfanda sebzeciliğin ilk olarak başladığı, sezonun tarla sebzelerinin ilk olarak tüketiciye sunulduğu illerimizdendir. Fide fiyatlarının olağanüstü arttığı bu yıl da, üreticilerimiz yaşadığı don zararıyla yeniden dikim yapmak durumunda kaldı ve turfanda üretim maliyetleri arttı. Poliçe yaptıran üreticilerimiz TARSİM’den tazminat alamadı. Diğer taraftan yaşadığı don zararıyla da masrafları arttı.

TARSİM bu yıl yaşanan soruna yönelik Birliğimizin de talebiyle sebzelerde fide döneminde gerçekleşen don zararının verime etkisinin belirlenmesi ve ölçülebilirliğinin ortaya konulmasına yönelik kapsamı genişletmek amacıyla bir proje başlattı. Proje gelecek yıla yönelik önemli bir çalışmadır. Ancak, üreticilerimiz sigorta primini ödediği, aynı zamanda Devletimizin de önemli ölçüde destek verdiği bir sistemde, zarar gördüğü halde tazminat alamamayı kabullenmekte zorlanıyor. Bu nedenle tarım sigortası sistemi, tüm ürünleri, her dönemde gerçekleşen tüm risklere karşı üretici gelirlerini koruyacak şekilde olmalıdır.

İklim değişikliğinin etkileri ile doğal afetler her geçen yıl etkisini artırıyor. Geçen yıl şiddetli kuraklık ülke genelinde stratejik ürünlere zarar verirken bu yıl Mart ayında son 90 yılın en soğuk günlerinin yaşandığı iller oldu. Artık ürünlerin ve üretici gelirlerinin afetlere karşı daha fazla korunması gerekiyor.

Bu nedenle tarım sigortaları kapsamında yer almayan ve tazminat alamayan üreticilerimize Valilikler aracılığıyla da yardım yapılmalıdır.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.