Takip Et

19.Yüzyılda Aydın Kazalarından Ortakçı/Kuyucak’ta Bazı Tarım Ürünleri Ve Vergilendirilmesi-2

Ortakçı/Kuyucak Kazasında mısır çeşitleri, kokoros, arzan, darı ve mısır olarak geçmektedir. Yukarıdaki tabloda mısır çeşitleri tek kalemde gösterilerek öşürleri ele alınmıştır.

İnsan gıdası ve hayvan yemi olarak üretilen mısırdan, arzan çeşidinden ilkel tekniklerle “arzan yağı” üretilmektedir.

Kazada en yüksek darı öşrünü 537 Guruş ile Ortakçı öderken, Ortakçı’yı 446,5 Guruş ile Gireniz izlemiştir. Sadık Hoca ve Derebucak’da mısır öşrü son derece az iken Kızıldere’de görülmemektedir.

Hane başına düşen ortalama mısır öşür miktarı 10,3 Guruştur.

Bostan

Kuyucak Kazasında yerleşim alanlarının sulak bölgeleri ile şehre ve kasabaya yakın, sulanmaya elverişli arazilerinde genellikle bahçe ve sebze ziraatı yapılmaktadır. Bostan olarak adlandırılan sebze bahçeleri mevsime göre akan çay ve derelerin kenarları ile Kuyucak ve Ortakçı’da su alınabilen açık kuyuların bulunduğu arazilerde yapılmaktadır. Ortakçı’da Karaman Bükü bölgesi Büyük Menderes’ten arklarla su alınmaya uygun alanlar olup,17.yüzyılda da “bostan vergisi” olarak adı geçen Ortakçı Kazasının sebze sahası durumunda idi.

Kızıldere dışında tüm mahalle ve köylerde bostan alanları bulunakta bostana ait sebzeler de yetiştirilmektedir. Bostanların en fazla yer aldığı yerleşim birimi Ortakçı olup ödediği öşür miktarı 542 Guruştur. Ortakçı’da sonra en fazla öşür ödenen merkez Pir Ahmed Mahallesidir.

Hane başına düşen ortalama bostan öşrü miktarı yaklaşık olarak 14,5 Guruştur. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.