Takip Et

ÇİNE’DE ZEYTİNCİLİK

tvDEN “Tarım gündemi” Programının çekimlerini yapmak üzere Çine’de idik.

Çine, tüm Aydın gibi polikültür-çok çeşitli- tarım desenine sahip. Ancak diğer ilçelerden farkı çeşitliliğin daha az olması.

Çine’nin tarım geçmişine baktığımızda pamuk ve “Çine Biberi”nin ürün deseni içinde geniş bir yer aldığını görürüz.

Günümüzde ise en yaygın ürün, coğrafi yapısı nedeniyle zeytin. Zeytin’i mısır, yer fıstığı ve susam gibi ürünler izlemekte.

Bugün yazımızın konusu Çine zeytin ve zeytinyağı… Madran’dan Gökbel’e,eski Şahme kazasından Karpuzlu’ya kadar uzanan coğrafyanın Çine çayı havzası dışında kalan bölümü tamamen dağlık ve engebeli araziden oluşmakta.Bu yapı da zeytinciliği öne çıkarmış.Dağlarda kendiliğinden ,kurt-kuşun yardımı ile ekim arazilerine dağılıp fidan haline gelmiş zeytinler,Çinelilerin ataları tarafından aşılanarak zeytin deryasına dönüşmüş.

Bugün Çine’de 2,5 milyon üzerinde zeytin ağacının neredeyse tamamı verimde. Ve neredeyse tamamı da Selçuk (Memecik) çeşidi... Bu çeşidimiz de genellikle yağlık olarak değerlendirilmekte.

Çine Ziraat Odası Başkanı Veteriner Hekim Özkan Atıgan,28 yıllık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü olmanın deneyimi ile ilçe tarımının tüm sorunlarına hâkim ve çözüm makamı konumunda. Kendisi ile Tarım gündemi” Programı çekimi esnasında Çine tarımının dökümünü yaparken sorunları da konuştuk. En önemli sorun olarak karşımıza Çine’de 17 adet zeytinyağı fabrikasının varlığı ve bu sayıdaki fabrikanın, zeytinyağı sıkım sezonunun 2,5-3 ay olmasından dolayı bir israf teşkil ettiği yönünde.

Çine ‘de zeytinyağı konusunda ufuklar açılmış… Çine Belediye Başkanı Sayın Enver Salih Dinçer, Çine Zeytinyağının “organik” özelliğe bürünmesi için yoğun bir çaba içerisinde. Organik olarak tasarlanan ve Organize Sanayi alanında yer alan gayet bakımlı ve ideal şartlar taşıyan bir zeytinyağı fabrikası inşa etmiş. Organik sertifikası için de işlemler sürmekte. Kendi markaları ile ambalajında/şişede, Topçam/Madran marka zeytinyağını piyasaya sürme hazırlığı içindeler.

Yine Çine Organize Sanayi içinde diğer mevcutlarına göre hem nitelik hem de sayısal büyüklüğü ve üretim kapasitesi açısından dikkat çeken ikinci zeytinyağı fabrikası Çine Tariş Zeytin/Zeytinyağı Birliği’ne ait olanı… Çine Tarımına neredeyse 30 yılını vermiş olan ve birçok tarımsal kurumun Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmış olan Sayın Enver Gökbel’in devlet imkânları ile Tariş gücünü birleştirerek ve içerisine yöneticilik özelliklerini katarak hayata geçirdiği bu tesis de bir övünç kaynağı…

Sayın Gökbel’in de yukarıda söz ettiğimiz iki Çine yöneticisi gibi pek çok alanda sözü ve çözüm önerileri mevcut. En dikkate çekerleri ise, bazı zeytinyağı fabrikalarının prina oranlarının yüksek, üreticinin eline geçen zeytinyağı miktarının düşük olması ile ilgili. Yani işin içinde “hırsızlık” ve “hile” kokusu var…

Diğer konu ise Sayın Gökbel’in ürettiği güzel ve özlenen bir düşünce: Çine Tariş Zeytin/Zeytinyağı Birliği’ne 5 ton üzerinde yağ teslim eden üreticinin zeytinyağı Tariş Zeytin/Zeytinyağı Birliği tarafından, üreticinin adına şişelenerek, üreticinin adını taşıyan marka ile satışa sunulacak. Pazarlamasını da Tariş Zeytin/Zeytinyağı Birliği yapacak.

Çine zeytinyağı gelecek vaat ediyor. Özkan Atıgan, Enver Salih Dinçer ve Enver Gökbel de tebriki hak ediyorlar. Kendilerine gönülden başarı dileklerimizle. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.