Takip Et

BÜYÜK ŞEHİR YASASININ TARIMA ETKİLERİ (HALKIN VE ÜRETİCİLERİN DÜŞÜNCELERİ)

Büyükşehir Belediyesi olarak idari taksimatta yer alan Konya ilinde yapılan bir akademik çalışmada üretici ve halkın Büyükşehir yasasının kendileri üzerindeki etkilerini araştıran çalışmada anketlerden şu sonuçlar çıkmıştır:

“Katılımcıların 6360 sayılı yasanın getirdiği hak ve yükümlülükleri bilme durumları?

Kanunun getirdiği hak ve yükümlülükler konusunda katılımcıların %89’u yükümlüklerinin yasa sonrası daha çok arttığını belirtirken, %10’u konuyla ilgili fikir sahibi olmadıklarını ifade etmişlerdir.

Katılımcıların 6360 sayılı yasa sonrası köy tüzel kişiliğine ait taşınır ve taşınmaz malların belediye mülkiyetine geçmesi ile ilgili düşünceleri?

Anket çalışmasının yapıldığı mahallelerde yaşayanların % 89’u köy tüzel kişiliğine ait taşınır ve taşınmaz malların belediye mülkiyetine geçmesini olumsuz olarak değerlendirirken, sadece %11’lik bir oranda katılımcı olumlu görüş bildirmiştir.

Tüzel kişiliği kaldırılan belde belediyelerinde ikamet edenlerin tamamı bu durumun olumsuz olduğunu, yasa öncesi kış aylarında kapanan köy yollarını kendi belediyelerine ait iş makineleri ile kısa bir sürede açarken şimdi ilçe belediyesini beklediklerini ve belediyenin bu konularda çok yetersiz kaldığını belirtmişlerdir.

Katılımcılara yasa kapsamında belediyelerden beklentileri ?

Köy içi ve çevre yolların yapılması (%17,4), bozuk kanalizasyon şebekelerinin onarılması (%13,4), ulaşım konusunda mahallelere belediyenin daha sık sefer düzenlenmesi (%26,8), sosyal tesis yapılması (%14,6), içme suyu sorununun giderilmesi (%2,4 ) gibi hizmetlerin öncelikli beklentiler olduğu tespit edilmiştir.

Katılımcıların 6360 sayılı kanun sonrası tarım arazilerinin imara açılması ile ilgili düşünceleri?

Katılımcıların % 64,4’ü yasaya bağlı olarak tarım arazilerinin imara açılmasını olumlu karşılarken, % 35,6’sı ise olumsuz karşılamaktadır. Olumlu karşılayan katılımcıların en önemli gerekçeleri tarım arazilerinin değer kazanacağı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Olumsuz karşılayan katılımcılar ise, gelecek yıllarda tarım arazilerin imara açılmasının köy yerleşim yerlerinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ciddi ölçüde azalmasına yol açabileceğini belirtmişlerdir. Katılımcılar her ne kadar tarımsal arazilerinin imara açılması konusunda belediye meclis kararı gerekse bile, konut alanları, ticaret ve sanayi alanları gibi amaçlarla tarımsal arazilerin imara açılma riskinin bulunduğunu belirtmişlerdir. Katılımcıların bir kısmı tarım arazilerinin değerleneceğini düşünürken bir kısmı ise verimli tarım arazilerinin imara açılmaması gerektiğini belirtmişlerdir. “

Kaynak:Bayram Tuncer, Muzaffer Bakırcı, 6360 sayılı büyükşehir yasasının Türkiye’nin kırsal yerleşim düzenine mevcut ve muhtemel etkileri: Konya örneği 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.