Takip Et

OSMANLI'DA MISIR VE ARPADA ÖŞÜR VERGİSİ NOTLARI

Temettüat defteri kayıtlarına “şair” olarak yazılan arpanın üretimi buğdayda olduğu gibi Akdeniz sahilinde bir köy olan Kınık’da yaygın olarak yapılmıştır.

“Aşar ve rüsumat olarak bir senede vermiş olduğu” başlığı adı altında öşrü alınan ürünler arasında buğdaydan sonra en çok üretilen ürün arpadır.

Kınık’da 1844 yılında miktarı belirtilen arpa üretimi 46 kiledir. Buğdayda olduğu gibi hem insan besini hem de hayvan yemi olarak üretildiği belirtilen bu arpa miktarı ihtiyacı karşılamaktan uzaktır

Kınık’da ikamet eden hanelerden 12’si arpa üretmektedir.

Kınık'da Toplam arpa hâsılatı 315 Guruş olup, hane başına düşen ortalama hâsılat yaklaşık 26 Guruştur. Hane başına düşen arpa öşrü ise 3,8 Guruştur.

Osmanlı döneminde mısır, darı, akdarı, kum darısı, mısır darısı ve kokoros adlarıyla temettüat defterlerinde yer alan ve yaygın üretimi yapılan ürünlerden birisiydi.

1840’lı yıllarda Kınık’da buğday ve arpa kadar en çok üretilen bir diğer ürün darı idi. Darı hâsılatı bakımından susamdan sonra en yüksek değere sahipti.

Kınık’da tarla tarımında en fazla ekilen ürün olan darıyı yalnız üç hane ekmemektedir. Kınık’da 141 kile mısır üretildiği görülmektedir. Bir İstanbul kilesi 20 okka, yani 25,656 kg.dır. Bu durumda Kınık’da üretilen darı miktarı yaklaşık olarak 1620 kilograma karşılık gelmektedir ki buğday ve arpada rastladığımız gerçekle uyuşmama görüntüsü darıda da karşımıza çıkmaktadır. Çünkü 15 ayrı hane tarafından 15 ayrı arazide üretilen ve çok geniş bir kullanım ve tüketim alanı olan darının daha fazla üretilmesi gerekmektedir.

Darının kile hâsılatı 6-8 Guruş arasında seyretmektedir.

Toplam buğday hâsılatı 1094 Guruş olup, hane başına düşen ortalama hâsılat yaklaşık 73 Guruştur. Hane başına düşen buğday öşrü ise 7 Guruştur.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.