Takip Et

TARIM ÜRÜNLERİ FİYATLARI-ENFLASYON İLİŞKİSİ

Tv haberlerinde konu enflasyon ve fiyat artışları olduğunda kameralar her nedense market raflarına ve semt pazarlarının gıda-sebze,meyve satan bölümlerine çevrilir.Gerçekte inşaat malzemeleri,akaryakıt,elektrik,mamul gıda,ulaşım vs. pek çok emtia gıda fiyatlarından oran ve miktar olarak daha fazla zamlanırken her nedense hedef çiftçinin ürettiği sebze ve meyveler olmaktadır.Hatta fırıncının yaptığı ekmek zammının günahı dahi çiftçiye yüklenmek istenmektedir.

Nedenini ayrı bir yazı konusu yapalım ki gazeteci ve muhabirlerin bilinç altında yatanları ortaya ayrıntılı olarak ortaya koyalım.

Gıdanın zam yaptığı gerçektir.Ancak kimin elinde iken zamlanmaktadır? Önemli olan bu sorunun cevaplanmasıdır.

2000’li yıllardan itibaren tüm dünyada gıda ve tarım ürünleri fiyatlarında önemli artışlar gerçekleşmektedir. Bunun nedenleri arasında ilk sıraya nüfus artışını ve DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü)’nün politikalarını koymak gerekir.

Son 15 yılda dünya gıda fiyatları hızla tırmanmıştır. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyat verilerine göre 2006 yılında gıda fiyatlarında yaklaşık %9 oranında artış gözlenirken, 2007 yılında bir önceki yıla göre artış %23 oranında fiyat artışları kaydedilmiştir.

Aynı dönemde temel gıda gruplarında fiyat artışları sırasıyla sütte %80, yağlarda %50, ayçiçeği tohumunda %65, pirinçte %26, buğdayda %50, mısırda %34 ve hububatta %42 olarak gerçekleşmiştir.

Ülkemizde de gıda ve tarım ürünleri fiyatları dünya fiyatlarına paralel gerçekleşmiştir.

Fakat, 2010 yılından sonra dünya gıda fiyatları azalırken ülkemizde gıda fiyatları artmaya devam etmiş, enflasyonun temel belirleyici unsurlarından birisi haline gelmiştir.

FAO rakamlarına göre dünya gıda fiyat endeksi; 2003 yılında 100 iken 2011 yılında 235, 2017 yılı Nisan ayında ise 168’e gerilemiş Türkiye’de gıda fiyat endeksi; 2003 yılında 100, 2011 yılında 191,4 2017 yılı Nisan ayında ise 353,47’e çıkmıştır.

Burada bahsettiğimiz gıda çeşitliliği tüketimin tamamını kapsamakta, mamul veya yalın gıdayı içermemektedir.

Ülkemiz enflasyon hesaplamaları TÜİK tarafından yapılmaktadır. TÜİK enflasyon hesaplamalarında TÜFE (Tüketici fiyatları endeksi) içerisinde gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubu altında adlandırarak gıda enflasyonunu ortaya koymaktadır.

TÜİK 2016 yılında TÜFE sepetinde yer alan toplam 417 maddenin 125’i gıda ve alkolsüz içeceklerden meydana gelen bir listede oluşturmuştur.

TÜFE sepetinin içinde gıda %21,7’lik pay aldığından gıda fiyatlarındaki artış enflasyonun en önemli belirleyicisi olmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.