Takip Et

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü-3

İki gündür sürdürmekte olduğumuz Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün faaliyetlerini irdeleyen yazımıza devam ediyoruz.

Bal üretiminde ve arıcılıkta Aydın ülke genelinde her ne kadar yaklaşık % 4 gibi küçük bir paya sahip olsa da bu rakamı küçümsememek gerekir. Ancak, zirai ilaçlamanın yoğum yapıldığı ova kesimleri arıcılık için bir engel. Bozdoğan, Çine, Karpuzlu, Koçarlı ve diğer ilçelerin dağlık kesimleri arıcılık için son derece uygun alanlar. Hem meyve tozlaşması hem de tarımsal gelir bakımından arıcılığı verilen önem artırılmalı. Tabii destekler de.

Desteklemeler bakımından Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü her ne kadar üreticileri aydınlatmak için gayret sarf etse de, üreticilerin çok büyük bir bölümü destekleme kalemlerinin pek çoğundan habersizler.

Başarılı olduğumuz destekleme alanları daha çok sertifikalı tohum kullanımda. Ancak yıllara göre bu destekleme kaleminde çok büyük dalgalanmalar görülmekte.

En fazla destekleme geliri “süt desteklemeleri”nden sağlanmakta.

Tarımsal alet ve makinelerde sağlanan destek ise üreticilere çok büyük yararlar sağladı. Son yedi yıldır uygulanan bu destekleme kaleminde Aydın ili yaklaşık olarak 14 691 341 lira civarında bir destekleme almıştır ki bu rakam hiç küçümsenmemelidir. Ancak Tarımsal alet ve makine desteklemesinin 2015 yılı itibari ile son bulması kayıptır. Üretici ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst bürokratları arasında bir köprü vazifesi gören Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün bu desteklemenin tekrar uygulanması için üretici isteklerini Ankara’ya iletmesi temennimizdir.

Aydın ili İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım konusunda ülkemizin önde gelen illerinden birisi. Bu konuda Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün başarılı çalışmalarının farkındayız. Bu bakımdan tebrik etmek boynumuzun borcu.

İlimiz TARIMSAL Yayın ve Danışmanlık yönünden de oldukça iyi şartlara sahip Bakanlık bu alanda vermiş olduğu desteklemelerde, özellikle tarımsal danışmanların aylıklarına karşılık yapılan ödemeleri altı ay gibi bir süre beklemeden, bazı şartlara bağlayarak, en fazla iki ay içinde yapmalı ki başta Ziraat Odaları olmak üzere ilgili pek çok kuruluşumuz ziraat mühendisi istihdam etmede daha hevesli olsunlar. Bu konu da Ankara’ya iletilmeli.

Biliyoruz ki insanoğlunda iki şeyi değiştirmek çok zordur: Damak tadı ve üretim alışkanlıkları. Üreticimiz görecek ki yeni ürüne ve üretim biçimine meyletsin. Bunun için de demonstrasyon projelerine ağırlık verilmelidir. Bu konuda Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü istekli görmek ve proje üretme becerilerinin yüksekliği memnuniyet verici. Ancak sıkıntı genel bütçeden tarıma ayrılan payın, anayasa hükmü olmasına rağmen yetersiz kalmasıdır.

Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne Bakanlık tarafından verilen yatırım projeleri içinde aslan payını hayvan hastalıkları ile mücadele almaktadır. Bu destekleme kalemi yönetmeliklerle farklı bir şekilde düzenlenerek serbest veteriner hekimlere ve üreticilere mücadele desteği olarak aktarılabilir. yatırım projelerinde ağırlık yukarıda belirttiğimiz gibi İyi Tarım Uygulamaları, Organik tarım, demonstrasyon projeleri, Tarım havzaları için belirlenen ürünleri destekleme projelerine ağırlık verilmelidir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.