Takip Et

İncirin Geleceği ve İnciri Bekleyen Tehlikeler-3 (İlekleme ve Üretim Hataları)

İncirimizin geleceği öncelikle kalitesine bağlıdır. Her bir tanesini sağlıklı, lezzetli, hoş görünümlü, markalı, güzel ambalajlı olarak incir tüketicisinin sofrasına ulaştırdığımız zaman, bu değerli meyvemizin geleceğini güvence altına almış oluruz. İncirin kalitesinin ilk şartı da sağlıklı ilek ve doğru ileklemedir.

İncir üretiminin diğer üretim dallarından bir farkı da ilekleme işlemidir. İncir ilek dediğimiz erkek incirde bulunan tozlarının (polen) insan eliyle meyve veren ağaca taşınması ile işlevini yerine getirmektedir. İlekleme işlemi, ilek üretiminden ilekte bulunan arıcıkların dişi incire intikaline kadar uzanan zorlu, bilimsel ve dikkat edilmesi gerekli bir süreci içerir.

İlek, Bursa Siyahı, Morgüz, Sarı Zeybek ve en yaygın çeşidimiz olan Sarılop incirlerin döllenmesinde mutlaka kullanılmaktadır. İlek erkek incir ağacının meyvesi olup, Şubat-Mart ayları sürecinde erkek incirlerde, çiçek gözlerinden meydana gelirler. Daha önce doğmuş olan kış ileği diyebileceğimiz boğalar işlevini kaybedip dökülürken, Haziran başlarında ilekler olgunlaşarak dişi incir ağaçlarına asılmaya hazır hale gelirler.

Bu sürecin dört tarafı bulunmaktadır: İlek üreticisi, ilek satıcısı, teknik elemanlar ve incir üreticisi.

Aydın’da ilek üretimi Kuyucak ve Bozdoğan başta olmak üzere Germencik ve İncirliova’nın bazı bölgelerinde de yapılmaktadır. Burada ilk görev, ilek üreticisine düşmektedir. Çünkü elde edeceğimiz kaliteli incir meyvesinin ilk şartı sağlıklı, verimli ve hastalıksız ileklerin incir bahçelerine taşınmasından geçmektedir. İlek üreticisi, ileğin her döneminde hastalıklı ilekleri ağacından toplayarak yakmak ve hastalıkları yok etmekle yükümlüdür. Her bir hastalıklı ilek, yüzlerce incir meyvesinin fungal hastalılara gark olmasına neden olmaktadır.

Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu ise bölgemizin ve ilimizin incir yetiştirmesi konusunda en yetkin ve bilgi birikimi en geniş kuruluşumuzdur. Yeterli teknik elemanlarla donanmış bu kuruluşumuz, Aydın incirciliğine hem yayınları hem de saha faaliyetleri ile hizmet vermektedir.Üreticimiz bu kuruluşumuzun bilgi birikiminden ilekleme konusunda da yararlanmalıdır.

“İlek yönetmeliği”yazılmalı ancak yönetmelik öncesi dönem için kısa vadede bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Öncelik ilek üreticilerinin tespiti ve üretim alanlarının denetlenmesi gerekmektedir. Her önüne gelenin çuval ve sepetlere doldurduğu ilekleri ilçe, kasaba ve köylerde satmasının önüne geçilmelidir. Pazarlara gelen hastalıklı ilekler satılmadan imha edilmelidir. Bunun için de kesin karar ve hükümler bulunmalıdır. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri bu konuda yetkilendirilmeldiir.

İlek, incir üreticisi için incir meyvesi kadar önemli ve gereklidir. Korunması ve hastalıklardan arî olarak incir üreticisine ulaştırılması gereklidir. Bunun için de alınması gerekli tedbirleri sıralayalım:

• Aydın Valiliğinin ileğin korunması amacı ile “ileğin reçel yapma amacı ile toplanmasının yasaklanması” konusunda kararı mevcuttur. Bu karar sürdürülmeli ve titizlikle uygulanmaya devam edilmelidir.

• İlek üreticileri, bir “üretici birliği “ haline getirilmeli, kendi iç denetimlerini sağlamalıdırlar.

• İlek üreticileri, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu yönetiminde sürekli eğitime tabi tutulmalıdırlar.

• “İlek üretimi, pazarlaması, uygulaması yönetmeliği” çıkarılmalıdır.

• İlek üretimi, artık tarımın bilimsel bir şubesi haline getirilmeli; bu konuda Erbeyli İncir Araştırma İstasyonunun çalışmaları daha da geniş anlamda yazılı ve görsel yayınlar haline getirilerek ilek ve incir üreticisine ulaştırılmalıdır.

• İncirciliğimizin önemli bir dalı ve sorunu olan “ilek ve ilekleme” konusunda Ziraat Fakültelerimiz, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Ziraat Odaları işbirliği içinde çalışmalı, doğru metotlarla somut hedeflere ulaşmalıdırlar.

• Eğitimin önceliklerinden birisi de İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile bünyelerinde Ziraat Odaları bünyesinde görev yapan Ziraat Mühendislerinin eğitilmesi olmalıdır.

• İlek yetiştirme alanları belirttiğimiz teknik elemanların organize çalışmaları ile hastalık etmenlerinin meydana gelebileceği her dönemde denetlenmelidir.

• İlek pazarları ile ilgili mevcut durum yönetmeliklerle belirlenmeli; ilçe merkezleri dışında denetimsiz ilek satışı ve seyyar ilek satışının önüne geçilmelidir.

• İncir pazarlarında üreticilere yerinde eğitimler verilmelidir.

• Sağlıklı ilek kullanımı konusunda incir üreticisi basın-yayın, televizyon programları, toplantı, seminer, konferans, panel ve açık oturumlarla bilinçlendirilmelidir.

• İncir üreticileri de ilekleme eğitiminden geçirilmelidir.

• İlekleme sonrası, ilek imhasına önem verilmelidir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.