Takip Et

TZOB (TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ)’UN PENCERESİNDEN TÜRK TARIMININ BUGÜNÜ-12 Finansman ve Örgütlenme

Türk tarımının nitelik (özellik) ve nicelik(sayısal) olarak en büyük mesleki örgütü olan (TZOB) Türkiye Ziraat Odaları Birliği,2-4 Şubat tarihlerinde Antalya’da tüm Türkiye Ziraat Odaları başkanları ve TZOB yönetim kurulu üyelerinin katıldığı “Eğitim Toplantısı” TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın sunumu ile başladı.

Sayın Bayraktar’ın “Türk Tarımının bugünkü Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları”nı içeren sunumunu okuyucularımızın bilgisine sunuyoruz:

Aynı köyde hayvancılık yapan veya benzer ürünleri üreten çiftçilerden bir kısmı yüzde 0’a kadar inen oranlarda kredi kullanırken, diğer çiftçi aynı konuda aldığı krediye yüzde 25’e varan oranlarda faiz ödemektedir. Bu adaletsizlik giderilmelidir.

 

Kredi kullanımında bir diğer sıkıntı kredi başvurusunda alınan masraflar ve komisyon oranlarıdır. Ziraat Bankası, kredilerinde komisyon oranı düşük faizli kredi kullanımında yüzde 0,50, cari faizli kredilerde ise yüzde 1 olarak uygulanmaktadır. Diğer bankalarda bu miktarlar değişmektedir. Bazı bankalar minimum 300 lira talep ederken bu rakam kredi miktarı ve kullanılan kredi çeşidine göre ucu açık şekilde artış göstermektedir.

Bankaların talep ettiği, komisyon, ipotek, hayat sigortası, tarım sigortası ve diğer masraflar, çiftçimizin yoğun şikayetlerine neden oluyor. Bankaların bu konularda yeniden bir düzenleme yapmasına ihtiyaç duyuluyor.

Çiftçimiz, üretimin her aşamasında ihtiyaç duyduğu krediyi düşük faizle, kolay ve zamanında kullanabilmelidir. Bu bakımdan Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilerimize sıfır ve düşük faizli kredi kullandırılmasına yönelik uygulama çok önemlidir.

Çiftçimiz, yeterli düzeyde Hazine destekli düşük faizli krediyle desteklenmeli, özel bankalara yönlendirilmemelidir.

Tarımsal kredi borçlarının yapılandırılması

Son yıllarda çiftçilerimiz sürekli afetlerle uğraşmak zorunda kalmıştır. Afetler nedeniyle yeterli geliri elde edemeyen çiftçilerimizin çoğunluğu, kullanmış olduğu kredilerin geri ödemelerini de tam olarak yapamamıştır. Çeşitli sebeplerle kredi borçlarını geri ödeyemeyen çok sayıda çiftçimiz de bulunmaktadır.

Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının 5 yıl vadeye kadar yapılandırılmasını da içeren, 6824 sayılı Kanun 8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla takip hesaplarında izlenen tarımsal kredi borçları yapılandırıldı.

Çiftçi borçların yapılandırılmasıyla ilgili kanundan, çiftçilerimizin çok az bir bölümü, Ziraat Bankası’na olan borçların sadece yüzde 1’i, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların ise yüzde 5’i yararlanabildi. Ziraat Bankası’nın ödenemeyen kredilerin takibe düşmesini beklemeden çiftçiye yeni kredi açması sebebiyle bu oran düşük kalmıştır.

Bir diğer önemli yapısal sorun olan örgütlenme, çiftçimiz için büyük önem taşımaktadır. Tarımda kooperatif ve üretici birlikleri sayı olarak fazladır. Ancak idari ve mali yönden güçsüz oldukları için fonksiyonlarını tam olarak yapamamakta, profesyonelce yönetilmemektedirler.

Ekonomik örgütlenmenin yetersiz kalması;

Tarımda üretim planlaması yapılmamasına,

Pazarlamada sorunlara,

Tüketicide fiyat ve üreticide gelir istikrarsızlığının oluşmasına neden olmaktadır.

Bütün bu sorunların çözümü için üreticimizin ekonomik örgütlerinin fonksiyonel olması, idari ve mali yönden güçlendirilmesi ve profesyonelce yönetilebilmesi için gerekli mevzuat değişiklikleri yapılmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.