Takip Et

ÜRETİCİ BİR YANA GİRDİ FİYATLARI BİR YANA

2022 yılında en zorda kalacak kesimin çiftçi olduğunu kolaylık ve kesinlikle ifade edebiliriz.

Neden mi?

Öncelikle çiftçiyi kuraklık zorlayacaktır.2022 yılına girdiğimiz şu günlerde aldığımız yağmur ve kar yağışlarının yetersizliği ortada.Üretici olarak gelecek aylardan yağış ümit etmekteyiz. Fakat gidişat pek ümit verici olmasa da inancımızın gereği “Allah’tan ümit kesilmez” diyoruz.

Şu anda Sulama Birliklerinin,sulama baraj ve göletlerindeki suyun yetersizliği dolayısıyla oluşturdukları tedbir paketleri içerisinde,yurdumuzun pek çok bölgesinde,tarla tarımı yapılan arazilerin % 50 lik bölümüne su verilmeyecek.Sadece meyve bahçeleri 2 veya 3 defa sulanabilecek.

Bu uygulamalar sonucu üretici tarlasının nerdeyse %50 lik bölümünü ekmedi.

Ayrıca gübre fiyatlarının kg satış bedellerinin 13 TL’ye yükselmesi başta hububat ve yem bitkileri ekimini büyük ölçüde etkiledi.Üretici hayvan gübresi ile açığını tamamlamak istese de çeşitlerine göre farlılıklar gösterse hayvan gübresinin traktörü-2500-3000 kg ı 1000 TL düzeyine yükseldi.

2022 yılında görülen odur ki kuraklık ve gübre fiyatları dolayısıyla tarlalarda nadasa bırakma oranı % 60 lar düzeyinde olacaktır.

2021 yılında yaşanan kuraklığın dolayısıyla mısır,buğday, arpa, nohut, gibi ürünlerde ciddi üretim kayıpları ortaya çıktı . Buğdayda son 14 yılın, arpada son 32 yılın en düşük üretimi gerçekleşti.

Eksik üretim 2022 yılında artarak gerçekleşecektir.

Bunun yanında mazotun litresi 13 liraya ulaştı.Artık üretici toprak hazırlama,ekim,gübreleme,zirai ilaç,hasat gibi pek çok tarımsal etkinliğinde traktörü kullanmamanın yollarını aramaktadır.Zaten kullanabilecek maddi gücü de yoktur.

Son olarak da sulama suyu elektriğine yapılan 2022 zamları “pes” dedirtti.

Tek zamanlı tarifelerde sulama sularının maliyeti 153 ile 169 kuruş arasında değişmekte.Bu rakam fatura toplamı olarak 2021 yılı Ekim-Kasım aylarında kilovat saat başına 0,90 TL iken bu fiyatlara yüksemesi üretici çin yeni ve baş edilemez bir risk kalemi haline gelmiştir.

Üstüne üstlük 150 Kw/h. üzeri tüketimlerde ayrıca %127 zammın yürürlüğe girmesi ,%52 zammın üzerine tuz-biber olmuştur.

Şu anda Anadolu genelinde sulama suyu yetersizliği nedeniyle binlerce artezyen üreticiler tarafından faaliyete alındı.Bu artezyenlerin büyük bir bölümü elektrik enerjisi ile çalışmaktadır.Tüketim rakamlarına geldiğimizde ise %127 lik zammın gadrine uğranılacağı ortadadır.

50 m. Derinlikte bir artezyen kuyusundan 2 inçlik bir artezyen sisteminin saatlik elektrik tüketimi yaklaşık olarak 11 kh/h. Dir.150 kw/h. Elektirğin tükenmesi için geçecek süre yaklaşık 13-14 saat olacaktır.Bu sürede kullanılan elektrik %52 olarak zamlı tüketilirken 13 sat sonrası % 127 zamlı tüketilecektir.

Peki başta elektrik,gübre ve motorin fiyatlarının bu derece artışı karşısında çaresiz kalan ve tarımdan çekilmeyi ciddi ciddi düşünen üretici için bir çözüm yok mudur?

Maalesef

Ankara’nın gündeminde üretici ve tarım yok. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.