Takip Et

TÜRK TARIMININ GÜNDEMİ-1

Her sektör kendi derdinde.Diğer sektörler (imalat,ithalat,ihracat,ticaret,ulaşım,enerji,inşat,hizmet) fırsatı değerlendirip aldığını,sattığını,ürettiğini,depoladığını döviz kuruna endeksleyerek “tuzu kuru” ya yattılar.

Zabıta denetimine terke edilmiş fiyat kontrol mekanizması ne kadar işliyorsa bu sektörlerin huzuru da ancak o kadar kaçıyor.Hala mallarını 7,80 Avro fiyatıyla satmaktalar.

Ülkemiz bir hububat ve çoğunlukla yaz tarımı ülkesi olduğu için, sıkıntıda olan sektör ise tarım. Şu anda elinde kışlık meyve ve sebze dışında ürünü yok.

Tarımını sıkıntısı (TZOB) Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Marmara Bölge Toplantısında konuşan

TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar tarafından dile getirildi.

Bayraktar,Son günlerin ilk sırada yer alan ekonomik sorunu durumundaki döviz kaynaklı fiyat artışları ile ilgili olarak,“Maliyetlerimiz arttı. Gübre, mazot başta olmak üzere elektrik ilaç, yem, tohum gibi girdiler desteklenmeli. Destekler acilen artırılmalıdır” dedi.

Kredilendirmede müşkülpesent davranan Ziraat Bankası için de “Ziraat Bankası, çiftçimize düşük faizli kredi sağlamalıdır,kredi sağlamada kolaylıklar geliştirilmelidir”

Bunun yanında güncel ekonomik sıkıntılar, tasarruf tedbirleri ve bakanlıkların harcamaları ile ilgili olarak da özellikle Tarım Orman Bakanlığı için

“Desteklerin ne zaman ödeneceği açıklanmalıdır” isteğini dile getirdi.

Fiyat artışlarının en fazla olumsuz olarak etkilediği kesim olan Türk üreticisi için de

“Arka arkaya doğal afet yaşayan üreticilerimizin biriken borçlarını erteleme sonrasında bir defada ödemesi mümkün değildir. Bu durumdaki çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı faizsiz olarak uzun vadeye yayılmalıdır”

Destekleme politikalarının artık üreticinin derdine derman olamadığından hareketle

“Destekleme politikaları değiştirilmeli, krediye ulaşması zor olan aile işletmelerinin düşük faizli krediye ulaşması sağlanmalıdır. Ülkemizin gıda güvencesinin sağlanması aile işletmelerinin ayakta kalmasına bağlıdır”

İç piyasalarda üretici gıda ve tarım ürünleri fiyatlarının düşmesinde önemli bir etken olan ithalat rejimi ile ilgili olarak da

-“Yeni ekonomi programında yerli üretimin artırılması, ithalatın azaltılması hedefi tam da bizim için söylenmiştir. Ette, soyada, ayçiçeği ve pamukta ithalata bağlı olarak çok üzün süre yaşayamayız” dedi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.