Takip Et

ÜRETTİĞİMİZE GÖRE TARIMDA DÜNYADA DURUMUMUZ

Türk toplumları önceleri hayvancıyken daha sonra yerleşik hayata geçtikçe toprak tarımını öğrenmiştir. Osmanlı Devleti tarımda hububat devleti görünümündeyken diğer kültür ürünlerinde söz sahibi olması ancak 19.yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşebilmiştir.

Günümüzdeyse gene tarımımızın önemli bir gelir bölümünü toprak tarımı teşkil etmektedir. Ancak çağın şartları gereği tarım üretim kalemleri de çeşitlendirilmiştir.

Tarım üretimi-ihracatı söz konusu olduğunda hep Hollanda örneği ile karşılaşırız: ”Konya kadar Hollanda 75 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı gerçekleştirmektedir." Evet Hollanda ithal ettiği ham tarım ürünlerin işleyip,ambalajlayarak kendi markası ile tüm dünyaya satabilmektedir.Biz ise her alanda geç kaldığımız gibi bu alanda da gecikmiş durumdayız.

Dünyada üretilen ürün miktarlarına göre bir sıralama yapılacak olsa, ayva, vişne, kiraz, kuru üzüm, kuru-taze incir, koyun sütü, haşhaş tohumu, kuru-taze kayısı, tohumluk buğday, kabuklu-kabuksuz fındık gibi 16 tarımsal ürün üretiminde Türkiye tüm dünyada lider konumundadır.

Çilek, yapağı, sigara, kavun, karpuz, bal, elma suyu ve yoğurt gibi 11 tarımsal ürün üretiminde dünya ikincisi olurken, iç ceviz, taze bezelye, koyun sütü, yapağı, baharat, acı biber, kestane gibi 24 üründe ise dünya üçüncüsü olmuştur (FAO, 2010).

Tarımsal ihracatımız yaklaşık olarak 16 milyar dolar ile toplam ihracatımızda %13,2 gibi önemli bir paya sahiptir. İhracatımızda fındık, buğday unu, tütün, üzüm, domates, kayısı gibi tarım ürünleri önemli bir yer tutmaktadır.

Bunun yanında bazı tarım ürünleri üretimimiz imkânlar dahilinde olduğu halde kendimize yetmemektedir.Özellikle pamuk, mısır, buğday gibi ürünlerde rakip ülkelerle rekabet edemez durumdayız.

İthal edilen tarımsal ürünlerin başındaysa pamuk, buğday, mısır, pirinç, yağlı tohumlar, kakao çekirdekleri, canlı hayvan ve et gelmektedir.

Tarımsal ithalatın bir kısmı üretim olmadığı veya yetersiz olduğu ürünler için gerçekleştirilirken, bir kısmı da sanayi ham maddesi olarak değerlendirilmek üzere ithal edilmektedir.

İklim ve çevre şartlarından dolayı Türkiye’de üretilemeyen bazı tropik ürünler de ithal edilmektedir.

Yağ açığının giderilmesi amacıyla bitkisel sıvı yağlar da ithal edilmektedir.

OECD tarafından hazırlanan Tarım İnceleme ve Değerlendirme Raporuna göre, Türkiye dünyanın 7’nci büyük ve önemli tarım üreticilerinden biridir.

Tarımın toplam istihdamdaki payı yüzde 50’lerden 25’e düşmesine rağmen üretim değeri, son 7 yılda gelişmiş ülkeler düzeyinde gerçekleşmiştir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.