Takip Et

TÜRK TARIMI VE 3. ÇEYREK RAKAMLARI

2017 yılının sonuna gelirken 3.çeyrek dönem olan Temmuz-Ağustos-Eylül aylarına ait büyüme rakamları açıklandı.

2017 yılında bir önceki yılın aynı dönemlerine göre büyüme rakamlarını TÜİK Verilerine göre ele aldığımızda;

2016 yılı 1. Çeyrek % 3,1,

2. Çeyrek % 4,8

3. Çeyrek % 2,8 büyüme gösterdiğini görmekteyiz.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre,

Sanayi sektörü %14,8

İnşaat sektörü %18,7

Hizmet sektörü(Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek ): %20,7

Artarken tarım sektörü toplam katma değeri ancak%2,8 artabildi.

2017 yılı ilk 9 aylık verilere göre ortalama % 3,3 büyüme gösteren tarım sektörü, Türkiye’nin toplam büyümesine tüm üretici çabalarına rağmen yeterli yine katkı sağlamamış oldu.

Son 14 yılın 12’sinde çok az büyüme gösteren tarım sektörünün sürdürülebilir büyüme ve gelişme sürecinde olup olmadığı da tartışma götürmektedir.

Sektörün son 14 yıldaki büyüme sürecinde, özelikle tarımsal alt yapının güçlendirilmesine yönelik yatırımlarda ve tarım sektöründeki yapısal sorunların çözümü, oldukça başarılı adımlar atılmasına rağmen üretim kapasitesi ve teknoloji kullanımındaki gelişmelerin ve üretici gelirlerinin yükseltilmesi ve kırsal alanların kalkındırılması konularında bu derece ilerleme kaydedilmediğini görmekteyiz.

Halbuki kırsal projeler ve destekler, tarımsal üretimde yeterliliğimizin güçlenmesine ve tarımsal hasılamızın artmasına ve dolayısıyla Türk ekonomisinin güçlenmesine ve cari açığın azaltılmasına önemli katkılar sağlayacaktı.

Tarımsal Gayrisafi Hasılamız ise 2017 ilk 9 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 137 milyar TL olarak gerçekleşmesine rağmen tarım sektörünün büyümesi % 2,8’de kaldı.

Bu göstergeler hem Türk ekonomisi hem de Türk insanının gelecekteki beslenmesi ile doğrudan ilintili olup iç açıcı değildir.

Bunun için de Türk tarımının üretim kapasitesi, teknoloji kullanımı, verim artışı, üretici gelirlerinin yükseltilmesi,girdi oran ve tutarlarının azaltılması, kırsal alanların yeni ve gerçekçi büyük projelerle kalkındırılması bir aciliyet arzetmektedir.Bunun için de 2018-2019 yılları önemli bir fırsattır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.