Takip Et

ZEYTİNYAĞI İHRACAT YASAĞI VE EZZİB’İN GÖRÜŞLERİ

Tarım Ve Orman Bakanlığı bazı gıdaların yanında Zeytinyağı ihracatına da yasak getirdi.

Yıllardır,defalarca yazmamıza rağmen Türkiye gıda çeşitliliğine ve çok geniş üretim potansiyeline sahip olmasına rağmen,takip edilen tarım politakalar veya “tarım politikasızlığı” nedeniyle özellikle hububat ve bakliyatta sıkıntı çekmekte,buğday,arpa,mısır,pirinç mercimek,fasulye ve nohut gibi çok fazla tüketimi olan bu ürünleri yurt dışından ithal etmektedir.

Bu ürünler ülkemiz üreticisi tarafından rahatlıkla üretilebilecek kalemlerdir.

Ancak ithalat politikaları bürokrasinin kolayına geldiği,ithalat lobisinin etkinliği dolayısıyla bu ürünlerin fiyatları,salgın döneminden itibaren % 300 lere varan rakamlarda yükselmiş iken Bakanlık,kendisine bağlı TKK tarafından Suriye Afrin’de zeytinyağı fabrikası kurup,yurt içi piyasalarına markasız zeytinyağı sürerken,en acil karar bu imiş gibi zeytinyağı ihracatına yasak getirdi.

Ege Bölgesi zeytinyağı ihracatında en önemli üretim ve ihracat merkezidir.Zeytinyağı üretiminin geleceği de zeytinyağı ihracatına bağlıdır.Bu karadan dönülmez ise zeytinyağının durumu çiçek yağına dönecektir.

Bu yazımızda EZZİB (Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği) nin tespitlerini aktararak konunun vahametini ortaya koymaya çalışacağız.

• Türkiye'deki zeytinyağı ihracatçılarının tek temsilcisi Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak sektör görüşü alınmadan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5 kg üzerindeki ambalajlarda zeytinyağı ihracatına getirilen yasağı getirmiştir.

• Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre; 2021/22 sezonuna 48 bin ton stok ve 235 bin tonluk tahmini rekolteyle girmiş bulunmaktayız.

• Türkiye'nin yıllık zeytinyağı tüketimi 150 bin ton civarında. Zeytinyağı fiyatlarıyla bitkisel yağ fiyatları aynı seviyeye gelse bile, kısa vadede büyük tüketim artışı olmayacağını düşünüyoruz.

• Zeytinyağı diğer bitkisel yağların ikamesi değildir. Ülkemizde üretilen zeytinyağının tamamının iç piyasada tüketilmesi mümkün değildir. Bu şartlarda ihraç edilebilecek 130-140 bin ton civarı zeytinyağımız olduğunu görüyoruz.

• Son 5 sezon ortalama zeytinyağı ihracatımız ise 50 bin ton düzeylerindedir. Bu rakamlara baktığımızda, elimizdeki zeytinyağı miktarının hem iç tüketime hem ihracata fazlasıyla yeteceği açıkça görülmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.